V Bedihošti najdete centrum jógy a meditací, které pomáhá lidem znovu objevovat radost a vnitřní štěstí

Útočiště pro osobnostní rozvoj a přátelská setkávání nad inspirativními tématy s inspirativními lidmi. To je meditační a jógové centrum v Bedihošti Útulna pro duši a tělo, které společně založili a provozují manželé Trampotovi. O tom jak centrum funguje a jaké akce se zde konají nám více řekla zakladatelka a spolumajitelka Radka.

V Útulně se pravidelně pořádají jógová setkání, aktivní meditace, ženské kruhy a spousta dalších zajímavých akcí.

Útulna pro duši a tělo byla jako spolek zapsána v roce 2020, co jejímu vzniku předcházelo a kdo za tím stojí?

Za vznikem meditačního centra Útulna pro duši a tělo stojíme s mým mužem oba, on i já. Na naší 16leté pouti se doplňujeme, jeden má nápad, druhý ho zrealizuje. Když se energie u jednoho z nás nedostává, vzájemně se podpoříme, jsme tým. Rozhodli jsme se tedy s mým mužem vrátit se na místo, odkud pochází jeho dědeček – místní stolař Antonín Kousalík – tedy do Bedihoště. Můj muž zde v Prostějovské 64 vyrůstal, sázel stromy jako dítě, má k místu velký emocionální vztah. Rozsáhlé prostory domu, zahrady a bývalé stolárny vyloženě vybízely k využití - i trochu jinému než jen k běžnému bydlení. K tomu, aby sloužily i lidem z okolí. Vzhledem k tomu, že jsme v té době byli už oba na cestě seberozvoje, rozhodli jsme se vytvořit útulný prostor pro jógu, pro aktivní meditace, pro tanec, koncerty, workshopy.

 S jakým záměrem jste místo zakládali?

Začnu odzadu. Vždycky, když od nás lidé z nějaké akce odcházejí, zdají se mi o malinko šťastnější. Žijeme v době, které se říká turbulentní, provázejí nás změny, které se někdy dějí ze dne na den a ne vždy jsou příjemné. Lidská duše na takový neklid není ze své podstaty připravena. Naše bytost touží po klidu, po lásce, po radosti, naplnění. Lidé k nám chodí načerpat právě onu esenci klidu, sebelásky, znovu se rozpomenout, kým vlastně jsou. Původní záměr byl tedy pomáhat lidem na jejich osobnostní cestě, která někdy bývá hrbolatá. A někdy je zase krásná, přímá. Ať už je jakákoliv, každý nakonec dojde tam, kam má.


Prostory Útulny jsou velmi krásně a příjemně zařízené. Vybírali jste vše sami, nebo jste využili pomoc profesionálních interiérových designérů?

Z valné většiny si řešíme vše sami. Barevně, materiálově, technologicky. V jedné věci nám ale pomáhala má kamarádka Kamila Douděrová, kterou můžete znát z pořadu Jak se staví sen. Nápad obložit sloupy v meditárně kamenem je totiž její. Výběr kamene – břidlice – jsme už zase zvládli sami. A také ohledně způsobu vytápění vlastní meditárny jsme se poradili s odborníky, jde totiž o samostatně stojící prostor v zahradě o 112 m2, který není snadné vytopit. Takže máme podlahové topení, klimatizaci, která prostor vyhřívá, krb na dřevo a sálavé panely. Vše dohromady pak tvoří celkem zajímavý celek.

Pořádáte spoustu zajímavých akcí, jakým způsobem se Vám daří potkávat tolik inspirativních a kreativních lidí?

Lidé si nás nacházejí sami. V tom je ta krása a kouzlo. Kdo má přijít, přichází, kdo nemá, vůbec nás neosloví. Nebo o nás někteří naši účastníci řeknou těm správným, spíše bych řekla krásným lidem. Přesně takto jsme poznali Mantrovníky, Tranzan, Vojtu Violinistu a další úžasné hudebníky. Hodně akcí vedeme s mým mužem lektorsky také sami.

Pomáháte ve Vaší obci veřejnému životu i v jiných oblastech?

Ano, vzhledem k tomu, že máme dcerku předškolního věku, spolupracujeme s obcí Bedihošť v oblasti přípravy programů pro nejmenší děti. V Útulně pro duši a tělo vystupují různá divadélka, loutková divadla, dřevění i nedřevění herci. My poskytneme prostor a veškeré zázemí pro rodiče i děti, obec program vždy většinově spolufinancuje. Tyto akce se staly krásnou tradicí. V prosinci nás čeká nádherné vánoční představení Divadla HUdBA Hvězda betlémská.

Jakým programem jste v Útulně začínali a které akce jsou pro Vás osobně nejdůležitější?

Úplně na začátku jsme začali pořádat jógové lekce. V srpnu 2019 jsme u nás doma měli svatbu a tudíž deadline pro dokončení meditárny a přilehlých prostor. A tak mohl začít první cyklus jógy. Jóga pak byla spouštěčem pro OSHO aktivní meditace, postupně jsme se stali OSHO meditačním centrem. Stále se učíme a rozvíjíme. A rozhodně se můžete těšit na další a další obohacující novinky.

Pro mě osobně je „srdcovkou“ Mohendžodáro, transformační ucelený systém rozvoje ženství. Být zdravou ženou s velkým "Ž" chce asi každá žena a u nás si tento sen mohou ženy splnit. Cvičíme posvátný rituál, tančíme, věnujeme se ženským archetypům, děláme meditace se silně ženským obsahem. 

Na co se můžou Vaši příznivci těšit do budoucna, máte nějaké konkrétní plány nebo to necháváte plynout? 

Letos v termínu 30. 6. – 2. 7. pořádáme už 2. ročník Festiválku v Útulně. To je krásná akce. Sice komorní a rodinná, přesto ale relativně velká, bude u nás okolo stovky lidí každý den. Chci vyzdvihnout podporu obce v souvislosti s parkováním, toho si velice ceníme. Celý areál zahrady i meditárna a všechny prostory ožijí hudbou, tancem, meditacemi. Proběhne šamanské bubnování, meditace s křišťálovými mísami a lyrou, dvě OSHO meditace, vystoupí řada kapel, které hrají hudbu s duchovním přesahem, krásnými texty, ke slovu se dostanou mantry. Všichni, kteří na festival přijdou, si mohou zazpívat nebo zatančit, nebo jen ležet a poslouchat. Nikdo nic nemusí. Máme připraveno výborné vegetariánské jídlo, čajovnu i kavárnu. Srdečně zveme všechny čtenáře!

Zabýváte se různými druhy terapií, co od toho může případný zájemce očekávat?

Pracuji s lidskou psychikou i fyzickým tělem. Jsou lidé, kteří nemají ustláno na růžích. Ve svém životě se ocitli v obtížné situaci. Jsou konfrontováni se ztrátou někoho blízkého, potýkají se s problémy při výběru partnera, opakují stále stejné chyby, jsou stresovaní. Mají finanční obtíže a blokují si hojnost. Někdy ženy nemohou otěhotnět, jiné se potýkají s častou nemocností svých dětí. Hledáme kořenové příčiny těchto situací. Problémů bych mohla jmenovat hodně. Pořád mám za to, že někde úplně na začátku všeho bytí byla radost. Proto pomáhám lidem znovu objevovat tuto radost a vnitřní štěstí. Pomáhám jim být sami sebou, žít život svůj, nikoliv někoho druhého, umět říci ne a nastavit si hranice. Zpracováváme různá traumata.


Další oblastí jsou regresní terapie, kdy se člověk ponoří do časů minulých a hledá příčinu rozporů v současném životě právě v minulosti. Nedávno jsem třeba jednu paní provedla jejím vlastním porodem. Došlo u ní k veliké úlevě a pochopení. Takové situace bývají velmi silné. Pokud si člověk prožije nějakou událost, má mnohem větší šanci pochopit, proč se mu některé věci dějí. Z nevědomí dostanete danou věc do vědomí. A už uvědomění samo sjednává nápravu. Trvale už pak „víte“ a problém vymizí. Vzorce a schémata se rozpustí, a to dokonce i pro potomky klienta. V tu chvíli je celkem jedno, jestli klient nahlédl do života některého ze svých předků, zda se mu podařilo navrátit do svého dětství nebo zjistil, že prožíval transgenerační trauma. Rodové zátěže totiž bývají velice silné. Důležité je, že se může „odrazit“, pochopit, vše zpracovat a jít dál, dívat se dopředu, nesetrvávat v minulosti.


Samostatnou kapitolou je koncept Terapie ženstvím, který jsem vytvořila celkem nedávno. Inspirovaly mě k tomu samotné ženy se svými potřebami. Koncept je krásný, silný, moc mě těší posuny žen. Žena ke mně přijde zpravidla 10x, mám prostor jen a jen na ni. Terapie je vždy tvořena na míru konkrétní ženě, jsou to velice silná a prožitková setkávání. Pracujeme s tělem, s emocemi, s dechem, ke slovu se dostává sebeláska a nemalou součástí je vztah ženy k vlastní sexualitě. Vše narovnáváme, dosycujeme, léčíme. Využívám systém transformační psychologie.

Více o terapiích, docházkových kurzech i o workshopech naleznete na našich stránkách www.utulnaduse.cz.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit