Alfons Mucha v Olomouci. Vlastivědné muzeum představuje velkou výstavu mistra secese!

Desítky grafik, plátna a plakáty slavného Alfonse Muchy představuje Vlastivědné muzeum Olomouc na nové výstavě. K vidění zde budou ikonická Muchova díla i méně známé práce. Vystavená díla v mnoha případech pocháízejí ze soukromých sbírek a proto jsou málokdy přístupna veřejnosti. Výstava patří k vrcholům sezóny.

Alfons Mucha byl český secesní malíř, ilustrátor a grafik žijící v Paříži, kde se proslavil díky spolupráci se Sarah Bernhardt. Vytvořil pro ni řadu divadelních plakátů, které se staly ikonickými díly secese. Mucha se stává tváří Art Nouveau a jeho jméno je neodmyslitelně spjato s tímto uměleckým směrem.

Jeho nejznámější díla vznikají v Paříži, avšak jeho láska k vlasti se projevuje v jeho práci a kulminuje po návratu do Československa. Tam vzniká mnoho knih a plakátů a především série velkoformátových pláten Slovanská Epopej, na které pracoval téměř osmnáct let.

Na výstavě Alfons Mucha obsahující více než pět desítek grafik a představující autorovu ucelenou tvorbu budou mít návštěvníci možnost vidět známé ukázky jeho práce pro Sarah Bernhardt – plakáty k divadelním hrám Médea a Lorenzzacio, dále ikonická plátna na téma přírody a ročních cyklů nebo sérii grafik Document Decoratifs. V této Alfonsem Muchou vytvořené a dodnes používané učebnici aplikované secese pro každodenní život je jeho typický dekorativní styl navíc doplněn sofistikovaným přístupem k praktickému využití. Další ukázky užitého umění představují obalové materiály pro čokolády nebo keramika s jeho motivy. Vystavené velkoformátové plakáty vytvořené později v Čechách – například u příležitosti všesokolského sletu nebo pro moravské učitele – ukazují schopnost Alfonse Muchy jemně vyobrazit slovanskou duši.

Výstava je komplexním průřezem nejen Muchovy tvorby ale současně i vývojem secese, stylem, který Alfons Mucha ve velké míře definoval.

„Olomouc – centrum našeho regionu nabízí spoustu důvodů k návštěvě. A jsem si jistý, že nová výstava vlastivědného muzea bude určitě jedním z nich. Kdo by si také chtěl nechat ujít expozici věnovanou jednomu z našich největších malířů,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

„Mucha je pojem nejen v České republice. Možnost spatřit část jeho díla právě u nás ve Vlastivědném muzeu v Olomouci si určitě nenechte ujít. Jsem velmi rád, že můžeme Olomoučanům představit další osobnost světové výtvarné scény Alfonse Muchu,“ uzavřel ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit