Lunalón, desetimetrový model Měsíce, bude dva dny a tři večery zářit v Olomouci

V rámci Svátků města Olomouce se chystá i efektní světelná show! V Olomouci se rozzáří Lunalón - obří nafukovací model Měsíce. Obdobný projekt s doslova vesmírnými parametry ještě v Olomouci nebyl – když tedy pomineme jiné kosmické těleso, šestitunový Asteroid sochaře Michala Gabriela, který vloni přistál před galerií Mona Lisa na Horním náměstí.

Lunalon je nafukovací světelný podrobný model Měsíce / Zdroj: olomouc.eu

Podklady pro jeho dechberoucí texturu Lunalónu vytvořila sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Ta od roku 2009 mapuje povrch našeho vesmírného souseda v nebývale podrobném rozlišení sto metrů, včetně záběrů vybraných oblastí s detaily 50 cm malými.

Výsledná textura musela být složena z několika milionů snímků. Potisk je tak dokonalý, že z větší vzdálenosti připomíná reálný Měsíc. A přiznejme si, že naprostá většina z nás takhle zblízka reálný Měsíc asi nikdy neuvidí :-)

Lunalón bude vystaven v pátek a v sobotu a svítit bude vždy do půlnoci

Svítit bude pravděpodobně už ve čtvrtek večer, protože ve čtvrtek budou tento obří model instalovat. Umístěn bude ve Smetanových sadech na trávníku vedle Rudolfovy aleje, přibližně v polovině aleje mezi fontánou a Havlíčkovou ulicí. V Olomouci se objevuje v rámci Olomoucké muzejní noci, která se letos koná až v červnu společně se Svátky města. „Největším lákadlem bezesporu bude Lunalón, obří světelný model Měsíce ve Smetanových sadech. Na ten se já osobně neskutečně těším,“ zve k návštěvě světelné instalace s hudebním doprovodem náměstkyně primátora pro kulturu, cestovní ruch a sport Markéta Záleská.

Lunalón je originální produkt studia Visualove, které jej vytvořilo na zakázku brněnské hvězdárny. "Konečně taky přivezu do své rodné Olomouce nějaký svůj výtvor. Lunalón, obří desetimetrový model Měsíce, bude k vidění 18. 6. a 19. 6. ve Smetanových sadech. Nejlepší zážitek budete mít večer," uvedl tvůrce modelu, Olomoučan Jan Machát ze studia Visualove. 

 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit