Saudek nadchnul prostějovské publikum

Mimořádný start kulturní sezony zažil ve čtvrtek odpoledne Prostějov. Desítky lidí si nenechaly ujít zahájení výstavy Jana Saudka v galerii Špalíček Muzea a galerie v Prostějově. Výstava s názvem Fenomén Saudek bude přístupná až do 5. září letošního roku.

Slunné počasí a především přítomnost legendy české fotografie, Jana Saudka, přilákala ve čtvrtek odpoledne do centra Prostějova desítky lidí

„K Prostějovu mám nejvřelejší vztah, protože když jsem se v osmnácti letech poprvé opil, byla to prostějovská starorežná,“ žertoval z pódia před hlavní budovou muzea vtipem sobě vlastním Jan Saudek. Před publikem pak ještě přiznal, že před několika lety chodil také s dívkou z Prostějova. „To je už tak třicet let, zmizela někde ve světě. Moravanky jsou nejkrásnější holky na světě,“ poznamenal.


Výstavní prostory galerie Špalíček návštěvníkům nabízí soubor zhruba šedesátky snímků, jde o průřez celoživotní tvorbou Jana Saudka

 Výstava zahrnuje černobílé, sépiové ale i kolorované snímky. Jde o díla, která vznikla v době od šedesátých let až po přelom tisíciletí. „Vrchol, těžiště jeho tvorby jsou šedesátá leta, objevují se témata rodina, láska k rodině, děti, kojící matky, ale i život a smrt. V devadesátých letech je námětem Saudkových fotografií velká erotika. Od sedmdesátých let snímky také koloruje,“ uvedl galerista Jindřich Skácel, v jehož spolupráci výstava vznikla. Kromě fotografií je na výstavě k vidění také několik obrazů. „Pan Saudek se totiž aktuálně vyjadřuje především malbou, tematicky však stále v duchu svých fotografií,“ doplnila Kamila Husaříková, kurátorka výstavy.

Součástí výstavy je také přehlídka fotografií aktů desítky prostějovských autorů, kteří svým dílem vzdávají legendárnímu fotografovi poctu

„Jde o pětadvacet fotografií aktů místních fotografů, kteří vzdali poctu Janu Saudkovi. Myslím si, že je unikátní, že jsou pod jednou střechou s Janem Saudkem,“ dodal Jindřich Skácel. „Viděl jsem fotografie kolegů a kolegyň a všichni byli lepší než já. Ale já jsem starší,“ pousmál se Jan Saudek.


Výstavní projekt Fenomén Saudek je uváděn ve spolupráci s Galerií umění Prostějov, záštitu přijal primátor František Jura. Na místě je možné zakoupit katalog, plakáty či pohlednice, po dohodě s autorem také originály fotografií. „Poslední rok a čtvrt jsme zažívali zvláštní období, které nepřálo ani kultuře ani normálnímu životu. Proto jsme rádi, že po tak dlouhé době se konečně můžeme spolu sejít při kulturní akci, která je hned ze startu výjimečná. Otevřeli jsme výstavu, jejíž sám název vypovídá téměř vše. Jan Saudek má totiž na poli české fotografie své nezastupitelné místo, svou tvorbou ovlivnil řadu fotografů nejen v České republice, ale i za jejími hranicemi,“ doplnil Václav Horák, statutární zástupce Muzea a galerie v Prostějově.

Veřejnosti budou fotografie v prostorách galerie Špalíček přístupné až do 5. září letošního roku. Výstavní sály jsou otevřené denně mimo pondělí, od 9.30 do 12.00 a od 13.00 do 17.00. Plné vstupné na výstavu Jana Saudka je 80 korun, snížené pak 40 korun. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit