Jan Saudek přiveze do Prostějova svou představu krásy ženského těla

Jan Saudek patří mezi nejznámější české fotografy a jeho díla tradičně budí emoce. Vůbec poprvé si jeho tvorbu mohou zblízka prohlédnout také Prostějované. Výstava s názvem Fenomén Saudek jim nabídne průřez tvorbou v podobě několika desítek velkoformátových fotografií. Výstavu návštěvníci najdou v galerii Špalíček Muzea a galerie v Prostějově, přístupná bude od 4. června do 5. září.

Foto zdroj: muzeumpv.cz

Návštěvníkům se představí soubor několika desítek velkoformátových snímků, půjde o průřez celoživotní tvorbou Jana Saudka. „Výstava zahrnuje černobílé, sépiové ale i kolorované snímky s oprýskanou zdí, která je pro Saudkovu fotografii typická. Pokud bychom je datovali, jde o díla od šedesátých let až po přelom tisíciletí. Kromě fotografií jsme na výstavu získali také tři obrazy. Pan Saudek se aktuálně vyjadřuje především malbou, tematicky však stále v duchu svých fotografií, opět tedy pracuje se ženským tělem,“ prozradila Kamila Husaříková, kurátorka výstavy. Doplnila, že Jan Saudek se do Prostějova velmi těší. „Je to umělec, který se svým dílem navštívil řadu míst České republiky i zahraničí a je pravda, že v Prostějově ještě nikdy nebyl. Myšlence vystavovat u nás byl proto nakloněn a velmi se k nám těší,“ uvedla.


Součástí výstavy bude i přehlídka fotografií aktů desítky prostějovských autorů, kteří svým dílem chtějí legendárnímu fotografovi vzdát hold. K vidění bude také snímek prostějovské profesionální fotografky Heleny Kadlčíkové. „Když jsem s focením před asi patnácti lety začínala, akt mě zajímal a Jan Saudek byl určitě jednou z inspirací. Jeho tvorbu vždy rozpoznáte a jeho nápady byly úžasné. Měl jednu starou zeď a vymyslel stovky dobrých fotek, každá byla jiná. To, že se stanu součástí jeho výstavy je pro mě pocta. Jan Saudek je v rámci fotografie legendou,“ řekla prostějovská fotografka.

Výstavní projekt Fenomén Saudek je uváděn ve spolupráci s Galerií umění Prostějov, záštitu přijal primátor František Jura. Na místě bude možné zakoupit katalog, plakáty či pohlednice, po dohodě s autorem také originály fotografií. „Jan Saudek má na poli české fotografie své nezastupitelné místo, svou tvorbou ovlivnil řadu fotografů nejen v České republice, ale i za jejími hranicemi. Jsme proto moc rádi, že jej můžeme přivítat v Prostějově, v našich výstavních prostorách,“ doplnil Václav Horák, statutární zástupce Muzea a galerie v Prostějově.

Zahájení výstavy Fenomén Saudek se plánuje na čtvrtek 3. června od 16.30, Jan Saudek by se měl vernisáže osobně účastnit. Veřejnosti pak budou fotografie v prostorách galerie Špalíček přístupné až do 5. září letošního roku. Otevřeno je denně mimo pondělí, od 9.30 do 12.00 a od 13.00 do 17.00. Plné vstupné na výstavu Jana Saudka bude 80 korun, snížené 40 korun. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit