Natáčení rádia Proglas v kostele sv. Petra a Pavla v Prostějově

21. dubna letošního roku uplynulo 150 let od narození významného skladatele duchovní hudby Vojtěcha Říhovského. K tomuto významnévu výročí připravili varhaník Ondřej Mucha a zpěvačka Gabriela Němcová cykus koncertů, na kterých bude uvedeno jeho dílo. Město Prostějov také reprezentuje nahrávka výše uvedených umělců, která byla pořízena pro radio Proglas v kostele sv. Petra a Pavla v Prostějově. Vysílat se bude v pátek 14.5.2021 od 16,55 hodin na radiu Proglas.

Foto: Ilustrační obrázek

Nebývá častým úkazem, že se v kostelech a chrámech koná něco jiného, než pravidelné bohoslužby, někdy koncerty a „Noci kostelů“. V minulých dnech zažil prostějovský kostel sv. Petra a Pavla natáčení rádia Proglas.

V poslední dekádě dubna totiž uplynulo 150 let od narození významného skladatele duchovní hudby Vojtěcha Říhovského, který se narodil v nedalekém Dubu nad Moravou, kde také začínal jako ředitel kůru a varhaník. Svou kariéru pak zakončil jako dlouholetý ředitel kůru v kostele sv. Ludmily na pražských Vinohradech.

Vojtěch Říhovský. Foto zdroj: wikipedia.org

 Mladý prostějovský varhaník Ondřej Mucha při této příležitosti připravil spolu se zpěvačkou Gabrielou Němcovou cyklus koncertů, na kterých připomene jeho rozsáhlé dílo a tyto koncerty postupně zazní v prostějovských i mimoprostějovských chrámech. A jako bezpochyby zajímavý, a ne zcela běžný prolog se uskutečnila nahrávka výšeuvedených umělců pro Radio Proglas, které ji uvede už tento pátek, 14. 5. 2021 od 16,55 hodin.

 V rozhlasovém vysílání tak bude Prostějov reprezentovat tato zavedená dvojice umělců, kteří se již uměnímilovné veřejnosti představili v adventní době, kdy natočili čtyři adventní zastavení v různých prostějovských chrámech a v době Covidu je zveřejnili na sociálních sítích.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit