Špalíček nabízí výstavu věnovanou Učiteli národů

Obrazy, grafiky, medaile a také plastiky z bronzu nebo moduritu zaplnily výstavní prostory galerie Špalíček Muzea a galerie v Prostějově. První nová výstava letošního roku představuje velikána českých dějin, Jana Ámose Komenského.

Foto zdroj: muzeumpv.cz

Muzeum je aktuálně kvůli vládním koronavirovým opatřením zavřené, přesto se připravuje na možnost, že se v polovině února otevře. „Pracujeme naplno, abychom s otevřením mohli návštěvníkům nabídnout něco nového a zajímavého. Na návštěvníky se samozřejmě už nedočkavě těšíme,“ uvedla Soňa Provazová, ředitelka Muzea a galerie v Prostějově.

Ve spolupráci s Muzeem Jana Ámose Komenského v Uherském Brodě tak prostějovské muzeum, jako první akci letošní výstavní sezóny, připravilo vzájemně se doplňující projekty, které představí jednu z nejvýznamnějších postav české historie. „Velmi zajímavým grafickým a výtvarným provedením a pečlivě zváženým obsahem je na patnácti panelech zvolena výseč ze života a díla tohoto národního velikána, která by měla působit především na děti jako výzva k objevování J. A. Komenského známého i neznámého,“ řekla Kamila Husaříková, kurátorka výstavy. Druhou část prezentace tvoří umělecké artefakty z podsbírky Muzea Jana Ámose Komenského v Uherském Brodě. „Pro prezentaci jsme vybrali obrazy, grafiky, plastiky, plakety, medaile,“ řekla Lenka Pospíšilová, kurátorka sbírky uherskobrodského muzea, které do Prostějova jednotlivé artefakty zapůjčilo.


Školní třída z dob babiček

Výstavu doplňuje interaktivní panel, pracovní listy, kde mohou návštěvníci přímo na místě doplňovat tajenky, pátračky a pro školy je připravený doplňující vzdělávací program s interaktivními prvky. Nechybí však ani ukázka staré školní třídy. Tu si pracovníci zapůjčili z Hanáckého muzea v Cholině na Olomoucku. „V muzeu máme řadu zajímavostí a školní třída příchozí vždy zaujala. Jsme rádi, že část naší sbírky mohou vidět i další návštěvníci, kteří by k nám do muzea jinak třeba nepřijeli,“ řekla Kamila Navrátilová, starostka Choliny.


Dvojvýstava s názvem Jak chtěl změnit svět a J. A. Komenský v umění, bude v nabídce muzea do 21. března. O otevření bude muzeum návštěvníky informovat prostřednictvím webových stránek www.muzeumpv.cz a sociálních sítí. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit