Tajemství českých nářečí: Poslechněte si, jak mluví vaše babička

Rozumíte řeči svých prarodičů, přátel nebo lidí z jiných částí České republiky, když mluví nářečím? A rozumějí oni vám? Pokud vás zajímá, jak se česká nářečí liší a jak bohatá je naše jazyková kultura, nenechte si ujít jedinečnou výstavu, která mapuje jak zaniklé, tak stále živé nářeční jevy.

Výstava trvá od 2. srpna do 12. ledna 2025 v prostorách Muzea a galerie v Prostějově.

Výstava nabízí přehledné mapy, které zachycují jazykové zvláštnosti napříč regiony. Bohatství nářeční slovní zásoby doplňují poutavé doprovodné texty. Návštěvníci se například dozvědí, kdy si lidé pochutnávali na „švábech“, „bobcích“ a „mejdlíčkách“, zda může být „kostka kulatá“, co jsou to „pimpěrky“ a kdy „husa zpívá nejpěkněji“.

„Projekt o nářečí jsme řešili dva roky, od roku 2020 do roku 2022. Nyní pokračujeme dalším výzkumem. To, co je ale k vidění na panelech výstavy pochází z celorepublikového výzkumu, který proběhl na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Jedná se tedy o dnes už historický materiál, ale zpracovaný novými metodami. Zároveň představujeme metody, jak naši předchůdci materiál v terénu získávali a dál zpracovávali. V textech, které jsou použity na jednotlivých panelech, se návštěvníci dozví nejen spoustu zajímavostí o nářečí, ale také o tom, jak se dřív žilo,“ říká autorka výstavy Martina Ireinová z dialektologického oddělení Ústavu pro jazyk český v Brně.


Výstava je pojata interaktivně tak, aby zaujala všechny generace. K poslechu jsou připraveny ukázky nářečí z různých koutů České republiky a z různých časových období od 60. let 20. století až po současnost. Návštěvníci si také mohou prověřit své znalosti v nářečních kvízech a zapojit se do nářečního výzkumu.

„V rámci výstavy je připraven i speciální edukační program pro školy, který je k dispozici už od začátku školního roku. Detaily a možnost rezervace jsou dostupné v sekci „Programy pro školy“ na webových stránkách Muzea a galerie v Prostějově,“ doplňuje Veronika Hrbáčková, ředitelka.

Výstava trvá od 2. srpna do 12. ledna 2025 v prostorách Muzea a galerie v Prostějově. Ver středu 11. září je na 16:00 připravena komentovaná prohlídka výstavy v doprovodu autorů, pracovníků dialektologického oddělení Ústavu pro jazyk český v Brně.

Otevírací doba muzea a Galerie Špalíček: úterý až neděle, 9:30 – 12:00, 13:00 – 17:00



INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček