Nádherný palác se na jeden den otevře veřejnosti. Přijďte se podívat do reprezentativních sálů

Už jste byli v Petrášově paláci? Tato krásná barokní budova s gotickými základy, která dnes slouží jako sídlo Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Olomouci, se otevře veřejnosti v rámci konání Dnů evropského dědictví 2024.

Reprezentativní vnitřní prostory Petrášova paláce můžete vidět během dne otevřených dveří | Foto: Rej.cz

Tzv. Petrášův palác, dvoupatrový nárožní dům palácového typu se šestiosou barokní fasádou a středním dvorem, stojí na Horním náměstí na místě dvou středověkých staveb, z nichž se dochovaly gotické sklepy a zdivo v hmotě hlavní budovy. Do dnešní barokní podoby byl přestavěn v první třetině 18. století svobodnou paní Annou Marií Petrášovou. Jde o vynikající ukázku měšťanského paláce, který je se sousedním domem spojen třemi řadami prampouchů nad sebou. Ozdobou dvora jsou dochované krásné renesanční arkády. Od roku 2000 je tento reprezentativní palác sídlem olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu.


V závěru 19. století nechal provést historizující úpravy interiérů nový majitel paláce, velkoobchodník se železem Jan Ottahal, který Petrášův palác zakoupil v roce 1875. Vzniklé ojedinělé reprezentační interiéry, které perfektně představují estetiku poslední čtvrtiny 19. století,  byly v minulosti k vidění v českém krimiseriálu Jana Hřebejka, natáčeném v olomouckém prostředí. 


Palác je nejen architektonickou památkou, ale také významným místem kulturních dějin. Díky úsilí Josefa, svobodného pána Petráše, zde vznikl 15. prosince 1746 učený spolek Societas eruditorum incognitorum in terris Austriacis, tedy Společnost neznámých vzdělanců v zemích rakouských. Tento soukromý spolek vydával až do roku 1751 úplně první vědecký měsíčník na území habsburské monarchie, nazvaný  Ollmützer Monathliche Auszüge alt- und neuer gelehrter Sachen (Olomoucké měsíční výtahy starších a novějších učeností).


V rámci konání Dnů evropského dědictví 2024 tímto zve Národní památkový ústav veřejnost do místa, kde jeho zaměstnanci vykonávají svoji odbornou činnost. Komentované prohlídky Petrášova paláce budou probíhat dne 7. září od 9 do 14 hodin, konkrétně v 9.00, 10.00, 11.00 a 13.00 hodin. Vstup je zdarma. Územní odborné pracoviště NPÚ v Olomouci sídlí na Horním náměstí 410/25 v Petrášově paláci, v centru městské památkové rezervace.

Olomoucké pracoviště Národního památkového ústavu je odbornou institucí památkové péče. Zabývá se poznáváním, dokumentací a prezentací památkového fondu na území kraje, tedy jednotlivých památek i památkových rezervací a zón, včetně bezplatného metodického vedení pro jeho zachování, údržbu a obnovu. Zajišťuje odborný památkový dohled. Zpracovává odborná vyjádření, která slouží jako podklad pro rozhodování památkových odborů příslušných úřadů. Poskytuje konzultace vlastníkům a uživatelům nejen památkově chráněných objektů. Zpracovává také návrhy na prohlášení nemovitostí či předmětů s uměleckou, historickou, technickou nebo vědeckou hodnotou za kulturní památku. Dále se podílí na evidenci památkového fondu, tj. nemovitých i movitých památek včetně vybavení státních hradů a zámků či fondů historických zámeckých knihoven. Rovněž se podílí na evidenci uměleckých předmětů, která slouží při pátrání po odcizených starožitnostech. Také spravuje sbírky plánů, fotografií, shromažďuje stavební projekty, restaurátorské zprávy a další odborné podklady k poznání kulturního dědictví. Spolupracuje s Ministerstvem kultury České republiky, vede veřejně přístupnou knihovnu a vydává publikace. Archeologické oddělení doplňuje a reviduje seznam archeologických nemovitých památek a provádí některé záchranné archeologické výzkumy.



INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček