Turbo, Jumping Drums nebo ABBA STARS. Moravskotřebovské arkády se vrací

Hudební festival Moravskotřebovské arkády je opět tady. Letošní ročník, plánovaný na 27. května, má spíše komornější ražení a po dlouhé době se bude konat jeden den, oproti dřívějším ročníkům, které probíhaly celý týden. Ale i tak se lidé mohou těšit na bohatý program. Vstupné je zdarma.

Hudba ovládne nádvoří zámku v Moravské Třebové odpoledne od 15:00, kdy zahraje ABBA STARS. Hity legendárního švédského kvarteta nahradí v 17:00 bubenická show Jumping Drums. Největším tahákem je nepochybně kapela Turbo. Večer bude pokračovat od 21:00 vystoupením Jakuba Smolíka, květnový festival nakonec uzavře Miro Šmajda.

Kromě hudby se v Moravské Třebové otevřou i výstavy za výhodnější vstupné. V prostorách zámku bude od 10 do 13 hodin zdarma přístupná interaktivní výstava animačních strojů Muž, který zastavil čas. Kromě toho lidé mohou navštívit prohlídkové okruhy Poklady Moravské Třebové a Středověká mučírna a alchymistická laboratoř, oba okruhy budou stát polovinu běžné ceny. Prohlídky začínají v 10, 11, a 12 hodin. Výstava ZUŠ na arkádách zámku bude přístupná od 10 do 20 hodin.

První ročník festivalu se uskutečnil v roce 2001. Devět ročníků festivalu bylo určeno amatérským pěveckým sborům. Na prvních třech ročnících hostovaly převážně komorní smíšené sbory a to i ze zahraničí, například Stadskoor Vlaardingen z Holandska a Sängervereinigugn 1854 Staufenberg z Německa. Festival hostil zpěváčky z německého Gemündenu a z norského Terraku. V roce 2010 při pořádání jubilejního 10. ročníku byl sborový festival rozšířen o účast hudebních seskupení různých žánrů. V roce 2013 se akce rozrostla o 1. ročník srazu, výstavy a soutěže historických vozidel vyrobených do roku 1983.

Součástí festivalu je výstava výtvarných prací současných žáků výtvarného oboru ZUŠ s názvem Výtvarný svět na zámku. Hlavní program přehlídky výtvarných prací probíhá na arkádách a ve výstavních prostorách moravskotřebovského renesančního zámku. Této výstavy se účastnilo mnoho známých osobností, které v jednotlivých ročnících převzali nad touto přehlídkou i odbornou garanci, například Milan Knížák, akademický malíř Lubomír Bartoš, fotograf Jan Saudek. Tito výtvarní umělci zde též zahajovali vlastní výstavu a uspořádali besedu pro výtvarnou veřejnost.





INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit