Mezinárodní hudební festival Keltská noc 2023 je za dveřmi

Letošní ročník festivalu Keltská noc je jubilejním, již dvacátým ročníkem. Navíc se letos poprvé prodlužuje ze dvou na tři dny. Uskuteční se od 20. do 22. července v kempu Žralok. Novinkami i stálicemi nabitý program začne již ve čtvrtek 20. července. Během tří festivalových dní na Keltské noci 2023 vystoupí 20 kapel a 150 účinkujících a umělců z dvanácti zemí světa.

Foto zdroj: keltska-noc.cz

Novinky na Keltské noci 2023:

SKILTRON (ARG-ITA-FRA-FIN) – skvělá původně jihomerická folk-metalová kapela spojující heavy metal a keltskou hudbu, známá také tím, že do své hudby začleňuje skotské dudy.

RED RUM (GB) – divoká folk-metalová kapela z anglického hrabství Nottinghamshire. Jejich hudba spojuje prvky folku a tvrdého metalu v jeden nekompromisní celek.

EMERALD SHINE (CZ) – skvělá moravská folk-metalová kapela z Nového Jičína. Svoji hudbu definují jako fantasy metal s keltskými kořeny.

BARBAR PUNK (CZ) – moravská kapela, jejíž styl se dá charakterizovat jako barbarský keltský punk.

CHEEKY SHEEP (CZ) – česká kapela hrající irskou tradiční hudbu v její nejryzejší podobě.


Zahraniční a tuzemské stálice Keltské noci 2023:

CELTICA PIPES ROCK (AUT) – fenomenální rakousko-skotská kapela. Její osobité pojetí keltské hudby spojené s unikátní pódiovou show slaví úspěchy po celém světě. Na Kelstké noci v Plumlově zahrají již počtvrté.

SLIOTAR (IRL/FIN) – irská kapela z Dublinu, neuvěřitelná stálice Kelstké noci, která se zařadila k výrazným kapelám irské hudební scény. Keltská noc je jejich pravidelnou zastávkou během každoročního evropského turné již devatenáct let.

CISAL PIPERS (ITA) – keltská folková kapela ze severní Itálie. Ve svém repertoáru mají historické tradiční písně střední a severní Evropy včetně Itálie. Ve autorské hudbě experimentují také s prvky world music a popu.

IRISH ROSE (SK) – nejlepší kapela irské tradiční hudby na Slovensku.

TOMÁŠ KOČKO A ORCHESTR (CZ) – dvojnásobní držitelé ceny Anděl za album roku

V neposlední řadě vystoupí také další české kapely: Bran, Deoraine, Vintage Wine, Isara, Quanti Minoris, Malemirich, Poitín, Happy to Meet, Gwalarn či Hakka Muggies.

Workshopy, které budou letos na letošní Keltské noci probíhat:

J.P. Kallio: kytara v ladění DADGAD-3

Cisal Pipers: historické flétny, dudy a bubny

Také letos se můžete těšit na vystoupení irských tanců v podání tanečních skupin Eriu (PL), Démáirt (CZ) a Fiach Bán (CZ).

V rámci doprovodného programu letos uvidíte keltské boje v podání skupiny Menhir a uskupení Latenart s jejich druidem Lunwerem představí keltský tábor s ukázkami tradičních řemesel. Chybět nebude ani pravá keltská kovárna Petra Rajnocha, stejně jako tradiční ohňová show skupiny Akáda.

Navíc proběhnou také dvě přednášky: „Irsko projeté na koloběžce“ Veroniky Jiříčkové a „Šamanismus a vyprávění o Taliesinovi“ Dany Klímové. Samozřejmostí na Keltské noci je hojnost dobrého jídla (letos navíc obohaceného o vegetariánské a veganské pokrmy), piva a medoviny. Kdo má rád irskou a keltskou hudbu a irský tanec, ať přijede do Plumlova a prožije krásné tři dny jubilejního dvacátého ročníku keltského festivalu se skvělou atmosférou. Akce se koná za finanční spoluúčasti statutárního města Prostějova a města Plumlova.

Více informací o festivalu Keltská noc 2023 Plumlov na webu nebo na Facebooku.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit