Podvodníci na sociálních sítích se vydávají za vaše přátele. Nepřeposílejte kamarádovi SMS!

Hned dva případy podvodného jednání na sociálních sítích řeší prostějovští kriminalisté. V obou případech byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až čtyři roky.

Foto: Ilustrační obrázek

V období od 1. do 10. října neznámý pachatel ze vzdáleného přístupu překonal zabezpečení účtu na sociální síti, provázaného s další mobilní aplikací šestačtyřicetiletého muže z Prostějovska. V profilu pozměnil údaje a zablokoval uživateli přístup. Následně jeho jménem rozeslal osobám uložených v „přátelích“ na tomto účtu žádosti o telefonní kontakty na ně, o sdělení informací k jejich platebním kartám a o reakci na zaslané údajně výherní kódy. Někteří z „přátel“ na žádost zareagovali, a to v domnění, že komunikují se známým. Vzápětí jim však byly přes mobilního operátora stržené různé finanční částky.

Obdobnou skutečnost poznala i dvaačtyřicetiletá žena z Prostějova, která byla 1. října přes sociální síť požádána známým o sdělení svého telefonního čísla. Poté co žádosti vyhověla a zaslala své telefonní číslo, byla požádána o přeposlání SMS zprávy s kódem a informací, že slouží k restartování hesla k účtu na sociální síti. I této žádosti jmenovaná vyhověla a následující den se již nedostala do svých účtů na sociálních sítích. Neznámý pachatel zneužil její účet na síti a jejím jménem oslovil její „přátele“ za účelem získání finančního prospěchu.

V obou případech prostějovští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až čtyři léta.

PAMATUJTE!

v žádném případě nikomu nepřeposílejte SMS zprávy, o které Vás požádá domnělý kamarád

k zabezpečení svých účtů na sociálních sítích používejte silná hesla 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit