Vykrádal domy, kde ale obvykle nic nenašel. Na svobodě si pobyl necelé čtyři měsíce

Za mřížemi vazební věznice skončil minulý týden 36letý recidivista z Prostějova, proti němuž bylo zahájeno trestní stíhání pro trestné činy krádež, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. Na jeho případu je zajímavé, že se z minulého trestu vrátil před čtyřmi měsíci a také to, že při vloupání většinou nenašel nic, co by ho zaujalo.

Muž vykrádal domy, obvykle ale nic neodnesl. | Ilustrační foto: Pixabay, TheDigitalWay

Prověřováním majetkové trestné činnosti, která se stala v době od konce srpna do konce měsíce září na území Prostějova se zjistilo, že by se jí mohl dopustit uvedený muž, který se vrátil v červnu z výkonu trestu odnětí svobody. Na základě doložených podkladů vydal státní zástupce na podezřelého muže souhlas se zadržením, které proběhlo minulý týden. Pachatel se nebránil, vše se obešlo bez donucovacích prostředků. Podezřelý skončil na policejní služebně, kde s ním zahájili úkony trestního řízení.

Dotyčný se měl v uvedeném období dopustit čtyř skutků

Koncem srpna vnikl do areálu pohostinství v ulici Melantrichova, kde poškodil bezpečnostní kameru snímající venkovní posezení. Oknem, které poškodil, se pak dostal do budovy. Uvnitř ale nenašel žádnou věc vhodnou k odcizení. Nicméně na poškození způsobil majiteli škodu za 7 200 Kč.

Hned následující den se v Drozdovicích otevřenou brankou dostal na dvůr rodinného domu a dostal se po odstranění visacího zámku do garáže, kde ukradl vrtačku. Otevřenými dveřmi se dostal do přízemí domu, kde odcizil ruční mixér a příklepovou vrtačku a nemovitost opustil. V tomto případě způsobil škodu na poškození 600 korun a na odcizení dalších 3400 korun.

Dál byl obviněn také z krádeže, která se stala koncem září v nočních hodinách. V ulici Lidická vešel do bytového domu, kde nezjištěným způsobem otevřel vstupní dveře jednoho z bytů a vstoupil dovnitř. Z věšáku na chodbě ukradl batoh s peněženkou, ve které se nacházela platební karta a osobní doklady. V jeho moci skončila i kabelka a pánská příruční kabelka, kde se nacházela taktéž peněženka s doklady a debetními kartami a další věci, mezi kterými byly i klíče od sklepa a od vozidla. Za pomoci odcizených klíčů se dostal do sklepa, který prohledal, ale nic neodcizil.

Stejně tak si počínal i s vozidlem, které bylo zaparkované před domem. Po jeho otevření ukradl z vnitřních prostor nářadí, kamery a powerbanky. V tomto případě vznikla škoda na odcizení věcí dvěma poškozeným v celkové výši 11 450 korun.

Poslední zářijový den si ke spáchání trestné činnosti vybral rodinný dům na ulici Komenského. Násilím vnikl do vnitřních prostor domu, kde se porozhlédl, ale nakonec odešel s prázdnou. Na poškození vznikla majitelům nemovitosti škoda 5000 korun. Je pravděpodobné, že se během této doby dopustil další majetkové trestné činnosti, která je v současné době v prověřování.

Na základě těchto zjištěných okolností mu bylo den po zadržení sděleno obvinění z výše uvedených trestných činů a policejní komisař vydal podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby, který byl státním zástupcem akceptován a soudce poslal obviněného do vazby, kde bude zřejmě čekat na vydání rozsudku soudu. Vzhledem k jeho trestní minulosti a bohatě popsanému rejstříku trestů může soudce rozhodnout o trestu odnětí svobody pohybujícím se mezi půl rokem až třemi léty.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček