Podvod! Přes tři hodiny zbytečně pátraly složky IZS po dívkách, které prý spadly do rozvodněné řeky

Krátce po půl sedmé večer v pondělí 16. září přijal operátor na policejní tísňové lince informaci o pádu dvou dívek do řeky Moravská Sázava v Zábřehu nedaleko místního vlakového nádraží. Na místo byly okamžitě vyslány dostupné policejní hlídky včetně psovoda se služebním psem.

Hasiči a policisté hledali domněle utopené dívky úplně zbytečně | Foto: Policie ČR

Po získání prvotních informací od oznamovatele na místě události policisté společně s hasiči začali po tonoucích pátrat. O součinnost byla také požádána Letecká služba Policie ČR, která pomocí vrtulníku s termovizí nejprve propátrávala tok Moravské Sázavy až po soutok s řekou Moravou a později též samotnou řeku Moravu od soutoku až ke stavidlům na úrovni obce Lukavice. Pátrání však bylo bezvýsledné.

Záchrannou akci komplikoval i sám oznamovatel, který byl pod vlivem alkoholu. Pozdější dechovou zkouškou mu bylo naměřeno přes 2 promile! Během pobytu na služebně své výpovědi průběžně měnil. Pátrání pokračovalo dál. Hasiči na člunu propátrávali rozvodněný tok řeky a policisté oba břehy.

Do samotné pátrací akce byly nasazeny všechny složky IZS, celkem asi 50 osob, příslušníků Policie ČR, profesionálních hasičů a také strážníků Městské policie Zábřeh. Mezitím byl oznamovatel převezen na místní obvodní oddělení, aby mohla být jeho výpověď zadokumentována. Z jeho vysvětlení pak policisté zjistili, že se oznámení nezakládá na pravdě. "Muž jim uvedl, že si ten den koupil v supermarketu nějaké pivo, které vypil. Poté dostal zřejmě záchvat, během kterého „se mu v hlavě odehrál tento příběh“. Došel proto na nedalekou čerpací stanici, kde si vypůjčil telefon a zavolal na tísňovou linku," uvedla policejní mluvčí Marie Šafářová. "Policisté na služebnu přivolali zdravotnickou záchrannou službu k posouzení jeho zdravotního stavu. Lékař pak po vyšetření rozhodl o jeho převozu do protialkoholní záchytné stanice."

Pátrací akce byla následně kolem 22. hodiny ukončena.

O den později, v úterý 17. září, policie zahájila trestní řízení pro podezření ze spáchání zločinu šíření poplašné zprávy a věc si převzali šumperští kriminalisté. Probíhají další procesní úkony. "Za uvedené jednání podezřelému v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let," doplnila Marie Šafářová.

Případ je kvalifikován jako zločin s přísnější trestní sazbou z důvodu spáchání v době živelní pohromy. Policisté totiž v těchto dnech v souvislosti s aktuální krizovou situací řeší přestupky podle krizového zákona. Za včerejšek policisté v kraji řešili více jak desítku těchto přestupků, a to zejména na Prostějovsku. Jednalo se především o opakované vstupy do lesoparků a oblastí, kam je vstup zakázán, protože je to nebezpečné.



INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček