Kradli v provozovnách i soukromých objektech. Na vazbu to ale nestačilo

Ze sériové trestné činnosti majetkového charakteru na Prostějovsku byli v posledním červencovém týdnu obviněni tři muži. Jednalo se o dva bratry ve věku 25 a 32 let a jejich známého, který není zkušený recidivista na rozdíl od jeho pokrevně spřízněných spolupachatelů. Podílel se „pouze“ na jedné akci, na kterou vyrazil s mladším z bratrů.

Foto: Ilustrační obrázek

Společně v lednu přelezli plot, vnikli do areálu firmy na ulici Kostelecká v Prostějově a po vypáčení okna se dostali do kanceláře, odkud odcizili stolní počítač s příslušenstvím, starožitné laboratorní váhy a další věci. Obvinění mu bylo sděleno pro dva trestné činy - krádež a poškození cizí věci s maximálním trestem odnětí svobody na dva roky. Poté se již společných nájezdů na různé objekty neúčastnil.

Mladší z bratrů byl po objasnění další majetkové trestné činnosti navíc obviněn ještě z jiných dvou trestných činů a to neoprávněné užívání cizí věci ve stadiu pokusu a porušování domovní svobody (celkem tedy čtyř trestných činů). Starší z nich si navíc, z již všech zmíněných trestných činů, vyslechl obvinění i z trestného činu nedovolené ozbrojování, protože v místě svého dřívějšího bydliště přechovával 56 ks nábojů, které dle své výpovědi někde našel a přinesl domů, i když není a nikdy nebyl držitelem zbrojního průkazu.

Šetřením, dokumentováním okolností oznámených případů a zajištěním důkazních materiálů trestné činnosti bylo zřejmé, že ji mají na svědomí právě oba zmínění bratři s bohatou trestní minulostí. Na základě předem vydaného souhlasu státního zástupce s jejich zadržením, skončili oba s pouty na rukou v budově prostějovského soudu. V doprovodu policistů byli převezeni na služebnu, kde s nimi byly provedeny potřebné a nezbytné úkony a noc přečkali v cele. Následující den s nimi bylo zahájeno trestní stíhání.

Z šetření vyplynulo, že se společně od začátku roku dopustili vloupání do pěti objektů v Prostějově a v jednom případě zavítali do katastru obce Ptení. Do provozoven a soukromých objektů se dostali většinou násilím a brali především věci s nějakou hodnotou, které se daly následně zpeněžit a prodat. Peníze získané za kradené věci si rozdělili a utratili. Kradli především elektroniku a stavební nářadí. Rukama jim prošlo i jízdní kolo, krosová motorka, motorové oleje, vzduchovky, rybářské pruty, lakovací pistole a další. I s nalezenou finanční hotovostí si věděli rady.

Vysokou škodu způsobili i na poškození věcí a zařízení v objektech. Například v podzemních garážích na ulici Francouzská poničili kamerový systém a ukradli z něho záznamové zařízení, v rodinném domě, na jiné adrese, se v garáži pokusili nastartovat vozidlo značky Renault, to se jim ale nepodařilo, v jiném objektu zase vniknuli do dvou aut, kde ve škodovce poškodili palubní desku a z renaultu demontovali autorádio.

Další tři krádeže má na svém triku už jen starší z bratrů, který se jich dopustil v panelovém domě na sídlišti Svobody v době od září loňského roku do konce dubna roku letošního, kde v té době bydlel. Že okrádá své sousedy, tak s tím si těžkou hlavu nedělal. Dvakrát vnikl do cizího sklepa, odkud odnesl nářadí a televizor a v jenom případě vnikl do společného skladu za použití klíče, který měl k dispozici každý nájemce a odcizil tam porcelánové nádobí a vysavač. Celková škoda na odcizených věcech ve všech případech byla předběžně vyčíslena na necelých 180 000 Kč a na poškození necelých 60 000 Kč.

Jak je uvedeno výše, oba bratři, uživatelé návykových látek, mají za sebou bohaté zkušenosti s protiprávním jednáním a byli za ně v minulosti odsouzeni i k trestu odnětí svobody. Po zahájení trestního stíhání a sdělení obvinění jsme na Okresní státní zastupitelství Prostějov dali podnět k podání návrhu na vzetí obou obviněných do vazby, který státní zástupce akceptoval, ale soud rozhodl jinak a trestní stíhání obviněných je vedeno na svobodě. Oběma bratrům hrozí, dle trestního zákoníku, až pětiletý trest odnětí svobody. Dva z obviněných s policisty spolupracovali a k trestné činnosti se doznali. Část odcizených věcí byla policisty v průběhu prověřování zajištěna a následně vrácena poškozeným.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit