Ptačí celebrita Zpěvanka uhynula. Jediná zdejší labuť zpěvná už diváky nepotěší

Asi největší zvířecí celebritou střední Moravy byla labuť zpěvná jménem Zpěvanka. Mediální proslulost jí zajistil fakt, že byla první a dlouho jedinou labutí zpěvnou, která se usadila u nás. Zpěvanka uhynula v neděli 26. února po šestnácti letech života na střední Moravě.

Foto: Zdeněk Němeček

Labutě zpěvné hnízdí se Skandinávii a na zimu běžně létají do západní Evropy. Jen zcela ojediněle se objevují i u nás. Zpěvanka, jak ji pokřtil Adolf Goebel z Moravského ornitologického spolku, se ale na střední Moravě trvale usadila. Nejčastěji se vyskytovala na rybnících v Tovačově, v Kojetíně, v Chropyni, v Záhlinicích a také na řece Moravě v Kroměříži.

Foto: Jiří Šafránek

Ornitologové i běžní příznivci ji mohli snadno sledovat díky nezaměnitelnému žlutému límci s kódem 7R42, který dostala na zimovišti vodních ptáků v Německu v lednu 2006. Odtud se už ale nevydala domů na sever Evropy, tak jako ostatní labutě zpěvné, ale zcela nepochopitelně se objevila 16. 4. 2006 na Hradeckém rybníku v Tovačově. Zde ji poprvé pozoroval ornitolog Martin Vavřík.

V následujících letech se věnovala poznávání střední, jižní i severní Moravy a jižního Polska. Jednu zimu přečkala dokonce až v Maďarsku. Hnízdní období ale nejčastěji trávila na střední Moravě, kde se nejdřív marně pokoušela o vytvoření páru se samcem labutě velké.

Poprvé zahnízdila až v roce 2017 se samcem labutě zpěvné a měla čtyři labuťátka na Zámeckém rybníku v Chropyni. Pouze jedno mládě se dožilo zimy. V následujících dvou letech vyvedla opět čtyři mláďata, ale ani jedno se nedožilo dospělosti. V roce 2020 měla dvě mláďata, která po několika dnech zmizela. V tomto roce uhynul i její samec a od té doby zůstala sama.

Zpěvanka žila na střední Moravě 16 let. Kroužek a límec dostala až jako dospělá a proto nejde zjistit, jakého věku se dožila.

Videa Zpěvanky a jejích mláďat najdete na Youtube kanále Moravského orinitologického spolku

Jiří Šafránek, Chropyně, 8. 9. 2017: https://youtu.be/u5QIqSR2Q7Y

Adolf Goebel, Chropyně, 7. 6. 2017: https://youtu.be/lWcQch4cKa8

Jiří Šafránek, Chropyně, 5. 6. 2017: https://youtu.be/QlHsjXDu-gA

Pavel Vojtěchovský, Tovačov, 29. 4. 2016: https://youtu.be/TDsqkkUcurE





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit