Desetitisíce tun cizího odpadu v Prostějově nechceme! Petice chce zamezit vybudování linky a zpracování odpadu pro spalovny

V těchto dnech narazíte v prostějovských ulicích na dobrovolníky, kteří roznášejí do schránek lidem letáky. Ty obsahují k právě probíhající petici bližší informace. Občané si tak mohou přečíst, jaký záměr se v Prostějově chystá a také, jak je možné se proti němu bránit.

Petice vznikla na základě záměru společnosti FCC vybudovat linku na zpracování odpadu určeného pro spalovny. Ta má stát jen několik desítek metrů od obytné zástavby a přináší s sebou mnoho rizik, která ohrožují veřejný zájem. Málokdo také ví, že město Prostějov má v dceřiné společnosti FCC Prostějov 25% podíl. Městu tedy není jedno, jak tento záměr dopadne. Pokud bude chtít, tak v tichosti udělá maximum pro to, aby dosáhlo svého.

Prostějovská veřejnost tento plán vnímá jako další podraz na lidi, nehoráznost nebo špatný vtip! O tom, že se záměr lidem nelíbí svědčí také skutečnost, že se nám dobrovolníci hlásí sami. Nabízejí pomoc při sběru podpisů, s roznosem letáků nebo jsou ochotni pomoci jakkoliv jinak. Mimo tyto nadšence je však mezi lidmi spousta těch, kteří o plánech společnosti FCC Prostějov nemají ani tušení. Zatím je stále čas vyjádřit nesouhlas přidáním podpisu pod petici, která se šíří mezi lidmi nebo je k dispozici na petičních místech. Podepsat ji bude možné do poloviny února. Poté bude předána na podatelnu města tak, aby byla zařazena na program jednání únorového zastupitelstva, kam může kdokoliv z veřejnosti přijít a průběh jednání nejen sledovat, ale také - pokud je plnoletým občanem Prostějova - má právo se k petici před samotnými zastupiteli a vedením města vyjádřit.

"Zatím není možné uvést aktuální stav podpisů vzhledem k tomu, že petiční archy stále kolují mezi lidmi. V tuto chvíli můžeme ale s jistotou sdělit, že počet podpisů již dávno přesáhl hranici tisíc," informuje Jana Jílková.

Se záměrem nesouhlasí nejen organizace na ochranu životního prostředí Spolek AJDONY, která petici iniciuje, ale také koaliční uskupení Na rovinu! (STAN, TOP09, Zelení) a Prostějovští Piráti.

Hlavními důvody nesouhlasu se záměrem jsou:

  •  Linka na zpracování odpadu pro spalovny má být v provozu od 6:00 do 22:00 ve všední dny i o víkendech.
  •  Linka má být umístěna v areálu bývalé Vitany, ve vzdálenosti 150 metrů od obytné zástavby.
  •  Kapacita linky má být 5x větší, než je množství odpadu, vyprodukovaného v Prostějově. Zbytek se bude dovážet z širokého okolí.
  • Doprava naroste o další tisíce kamionů ročně.

Na těchto místech je stále možné petici podepsat


Můžete si také petiční arch stáhnout z adresy http://tinyurl.com/ypphwjgb a na petičním místě ho podepsaný odevzdat.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit