Prostějov sníží občanům cenu tepla

Obyvatelé Prostějova odebírající teplo od městské společnosti budou v roce 2024 platit méně než dosud. Cena tepla klesne zhruba o 18 procent. Umožní to nižší ceny energií i uvážlivé investování do moderních technologií.

Foto: Ilustrační obrázek

„Všude se píše o růstu cen energií, my naopak teplo pro naše občany zlevňujeme. V současné složité době to považuji za mimořádně příznivou zprávu a děkuji Domovní správě Prostějov za dobrou práci,“ konstatoval primátor František Jura.

Snížení ceny tepla umožní kombinace více faktorů. Jedním z nich je pokles ceny plynu. Druhým pak spuštění další takzvané kogenerační jednotky, a to na sídlišti Edvarda Beneše. Tato technologie umožňuje vyrábět zároveň elektřinu a teplo. Teplo městský podnik rozvádí odběratelům, zatímco elektřinu prodává do sítě.

Pokles ceny by mohl být ještě mírně vyšší, kdyby zároveň stát od příštího roku nezvedal daň z přidané hodnoty. „Snížení našich výrobních nákladů je asi na úrovni 20 procent, nicméně DPH se zvedá dosavadních 10 na 12 procent. Proto bude celkové snížení ceny zhruba osmnáctiprocentní,“ dodává ředitel Domovní správy Prostějov Vladimír Průša.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit