Na ulici Fanderlíkova 39 a 41 už není možné bezpečně projít. Majitel se nestará ani o chodník ani o vozovku. Piráti požadují řešení situace ze strany města

Vozovka a chodník na ulici Fanderlíkova 39 a 41 je dlouhodobě v katastrofálním stavu. Proč je město neopraví? Nemůže. Spoustu lidí se mylně domnívá, že pozemek před domem, jehož součástí je zmiňovaná vozovka a chodník, je v majetku SVJ Fanderlíkova, ale není tomu tak. Pozemek koupila kdysi dávno soukromá firma, která zde chtěla stavět garáže, což se však nestalo a vlastník se o pozemek dál nestaral a nestará. Chůze i jízda na kole je tak velmi nebezpečné. Piráti navrhují, aby se do řešení problému vložilo vedení města.

Foto zdroj: prostejov.pirati.cz

„Cesta před domem SVJ Fanderlíkova 39 a 41 je troufám si říct v kritickém stavu a to jak pro cyklisty, tak pro pěší a nezmiňuji ani případy, kdy by zde potřeboval projet někdo na invalidním vozíku. Za Piráty proto navrhujeme, aby se do řešení tohoto problému vložilo město. Buď aby zastoupilo SVJ a jednalo s majitelem nebo pozemek odkoupilo a opravilo. V možnostech SVJ to totiž není,“ říká pirátský zastupitel Jan Mochťák.

Přes dotčený úsek vede páteřní cyklostezka z centra města na sídliště Hloučela, takže provoz pěších i cyklistů je tu značný. Zvláště ve večerních hodinách pak velmi nebezpečný. SVJ se už několikrát pokoušelo kontaktovat majitele, aby vozovku i chodník opravil, ale nereaguje. Chodník tak SVJ opravilo na vlastní náklady, nicméně byl vždy zničen například popelářskými vozy, pro které je velmi složité zde zajistit odvoz odpadu.

„Pokud se potvrdí informace, že majitel pozemku řeší exekuční nařízení, pak se dá předpokládat, že pozemek bude brzy na prodej. To otevírá možnost pro město do této situace aktivně vstoupit a zajistit výkup. Jsem přesvědčen, že výkup či následné opravy jsou vzhledem ke stavu rozpočtu města realizovatelné v poměrně krátké době (rezervy pro rok 2023). Stejně tak lze uvažovat o reálném zařazení této akce do připravovaného rozpočtu pro rok 2024, aby mohla být situace vyřešena co nejdříve a ku prospěchu občanů města Prostějova,“ dodává Mochťák.

Jak se k celé situaci staví město? 

"Chodník a vozovka před bytovým domem Fanderlíkova 39 a 41 je ve vlastnictví soukromé osoby - Družstva GALAXIT, č.p. 343, 798 46 Brodek u Konice, IČ: 479 11 590. Údržba a opravy soukromých komunikací přísluší jejich vlastníkovi a jen stěží lze nalézt a obhájit důvody pro provedení a zaplacení opravy výtluků soukromé komunikace z veřejných prostředků při nutnosti péče řádného hospodáře s obecními finančními prostředky. Stav chodníku a vozovky v dané lokalitě je velmi špatný a vyžaduje celkovou rekonstrukci s odhadovanými náklady cca 1 mil. Kč s DPH. Dle aktuálních údajů z katastru nemovitostí byla k pozemkům ve vlastnictví Družstva GALAXIT zahájena exekuce Exekutorským úřadem Prostějov (pověřený soudní exekutor Mg. Lenka Černošková) vydáním exekučního příkazu k jejich prodeji. Dle informací zjištěných u pověřeného soudního exekutora v současné době probíhá ocenění předmětných pozemků a po jeho zpracování bude zveřejněna dražební vyhláška, pokud do té doby nebude ze strany Družstva GALAXIT uhrazena dlužná částka z titulu pohledávek Finančního úřadu pro Olomoucký kraj a Okresní správy sociálního zabezpečení Prostějov. Po zveřejnění dražební vyhlášky bude Statutárním městem Prostějovem řešen další možný postup včetně případné účasti v dražbě," informuje referentka mediální komunikace města Prostějova Alena Vrtalová.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit