Záchrana malých obchůdků pokračuje. Na venkov půjdou další milióny korun

Také letos spustil Olomoucký kraj dotační program Obchůdek. Ten je zaměřený na podporu malých prodejen na venkově, které by jinak zavřely, a lidé by pak za nákupem základních potravin museli složitě dojíždět jinam.

Foto zdroj: olkraj.cz

„Tento dotační program se v minulých letech osvědčil a je o něj velký zájem. Naší snahou je, aby na venkově byly dostupné základní služby pro občany, k čemuž prodej potravin a dalšího zboží určitě patří,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

V dotačním balíku jsou připraveny tři milióny a tři sta tisíc korun. Příjem žádostí o podporu odstartuje 23. října a skončí 3. listopadu. Vyhlášení podpůrného programu schválilo krajské zastupitelstvo na svém posledním zasedání s tím, že maximální výše dotace na jednoho žadatele je 100 tisíc korun.

„Možnost nakoupit si na venkově považuji za veřejnou službu. Spolu s obcemi chceme, aby malé prodejny na vesnicích zůstávaly a udržovaly venkov stále živý, a to i v těch nejmenších obcích. Proto je dotační program zaměřený na podporu maloobchodních prodejen v obcích maximálně do 1 000 obyvatel, kde má největší smysl,“ doplnil základní podmínky Jan Šafařík, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast regionálního rozvoje.

Další informace se zájemci dozví na tomto odkazu nebo na informačním semináři, který se uskuteční 10. října v kongresovém sále krajského úřadu v Olomouci.

Nedávno hejtmanství podpořilo také vznik první samoobslužné prodejny v kraji. Lidé v Měrotíně se do svojí obecní „sámošky“ dostanou po stažení aplikace pro chytrý telefon, pomocí QR kódu si prodejnu otevřou, vyberou zboží a pak bezhotovostně zaplatí.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit