Prostějovští Piráti chtějí zrušit záměr prodeje pozemku po sodovkárně

Podmínky prodeje pozemku po sodovkárně, kde má vzniknout „polyfunkční dům“ s parkovací plochou pro 150 automobilů, nejsou dostatečně popsané. Chybí v nich významné parametry, které celý charakter budovy určují. Není tak možné zajistit transparentní proces nabídky a město může navíc přijít o peníze. Piráti proto požadují nápravu.

Foto zdroj: FB Jan Mochťák

„Aktuálně zadaný záměr neurčuje další podmínky pro stavbu takovým způsobem, aby bylo možné zajistit transparentní proces nabídky, aby budoucí stavba respektovala zájem rozvoje centra města a v neposlední řadě naplňovala požadavek určené polyfunkčnosti. Stávající podmínky nijak neurčují a nezavazují budoucího majitele pro výstavbu bytových či nebytových prostor. Je jen otázkou, zda to porušuje zákony nebo jen pravidla pro transparentní rozhodování,“ říká pirátský zastupitel a předkladatel podnětu Jan Mochťák.

Polyfunkční dům je budova, kde se kromě bytových jednotek nachází i nebytové prostory využívané například pro kanceláře, sklady, parkoviště nebo prodejny. Aby bylo možné dům označit za polyfunkční, pak většinou prostory určené k bydlení tvoří méně než polovinu podlahové plochy místností a všech ostatních prostor.

„Navíc to celé přímo ovlivňuje potenciál prodejní ceny. Lze se domnívat, že prodejní cena pozemku k parkování je nižší než cena území, které by současně zajišťovalo bytové i nebytové prostory. K tomu nemůžeme zapomenout ani na to, že požadavek na počet či charakter bytové výstavby je více než důležitým, vzhledem k aktuální situaci lokálního trhu s byty. Za Piráty proto požadujeme nápravu, konkrétně zrušit aktuálně vydaný záměr a v případě opakované nabídky adekvátně doplnit další podmínky prodeje,“ dodává Mochťák. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit