Dnes si připomínáme nedožité pětaosmdesátiny malíře Jaroslava France

Byl silnou uměleckou osobností s typickým malířským rukopisem. Narodil se 10. listopadu 1935 v Prostějově. Nebylo mu umožněno vysokoškolské výtvarné vzdělání kvůli kádrové politice komunistického režimu.

Foto: zdroj prostejov.eu

Výtvarné vzdělání získal v letech 1959–1961 na dálkovém kurzu kresby a malby u Vlastimila Košvance. Mohl se tak vydat vlastní cestou a nebyl ovlivněn cizími vzory. 

V jeho díle vidíme lásku k hanácké krajině ve všech ročních obdobích a proměnách počasí. Fádní hanácká rovina je oživena stromy, cestami, staveními i lidmi. Krajina s rybníky, lány zlátnoucí pšenice přede žněmi, nebe s mraky, hýřivé barvy podzimu, zimní bruslení a sáňkování – taková jsou témata Francových obrazů. Z malířských technik uplatnil temperu, akvarel, kvaš a olej.


Lutinova ulice 1969, tempera. Zdroj: prostejov.eu Hana Bartková

Byl silnou uměleckou osobností s typickým malířským rukopisem. Charakterizovaly jej vynikající práce se světlem, meditativnost, splývání barev a tvarů a umění zkratky. Z impresionismu převzal kouzlo navozené nálady, z expresionismu svébytné vyjadřování sebe sama, ze symbolismu pojetí krajiny jako osobnosti a organismu a z realismu srozumitelnost a neafektovanost.

V jeho díle se objevují také figurální kompozice s kubistickými prvky, kytice a v závěru života religiózní náměty související s jeho hlubokou vírou. Najdeme v něm samozřejmě i četné prostějovské motivy, především pohledy na město Prostějov.

Jeho obrazy vznikaly v žešovském ateliéru bez nároků na širší publicitu. Přesto si však získaly na výstavách ohlas veřejnosti. Vystavoval je nejen v Prostějově, ale také v Brně, Vyškově, Boskovicích, Letovicích, Kostelci na Hané a jinde. V Prostějově se konalo pět samostatných výstav v letech 1977, 1985, 1991, 1995, 2000.

Poslední – šestá výstava nazvaná Jaroslav Franc Krajina i příběh byla uspořádaná Muzeem a galerií v Prostějově ze soukromých sbírek. Její vernisáž proběhla za účasti rodiny malíře a řady Prostějovanů i milovníků výtvarného umění 24. září 2020. Výstava měla probíhat do 6. prosince. Protiepidemiologická opatření vlády v souvislosti s covidem -19 výstavu stejně jako brány muzea od 8. října uzavřely. Můžeme ji zhlédnout v podobě virtuální prohlídky.

Jaroslav Franc zemřel 21. ledna 1990 v Žešově. Tento skromný, poctivý a osobitý umělec zanechal v našem regionu nesmazatelnou stopu.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit