Letošní Wolkerův rok nabídne pestrou paletu kulturních zážitků

Letošní rok věnovaný Jiřímu Wolkerovi byl zahájen 3. ledna účastí na pietním setkáním k příležitosti 100. výročí úmrtí u Wolkerova hrobu na městském hřbitově. Jeho život, dobu a odkaz si ale budeme připomínat po celý zbytek roku. Na bohatém programu se bude podílet více prostějovských institucí, které společně během celého roku poskytnou různorodou nabídku aktivit i kulturního vyžití.

Foto zdroj: muzeumpv.cz

V pátek 12. ledna se uskuteční městský ples, který se ponese tematicky v duchu 20. let minulého století, tedy doby, ve které Jiří Wolker žil a tvořil. V únoru město nabídne v rámci Dne průvodců komentované prohlídky Po stopách Jiřího Wolkera, v březnu v Městské knihovně proběhne poetický podvečer s recitací básníkových veršů.

Muzeum a galerie V Prostějově nabídne od února dvě dočasné výstavy věnované tomuto básníkovi RE-WOLKER a WOLKEROVY LÁSKY. Ve výstavě RE-WOLKER představí veřejnosti Miloš Karásek své nové plastiky Wolkera, který doplní Luděk Bárta plakátovým cyklem s názvem Re-reinkarnace Wolkera. Mladý básník se tak stane nesmrtelným a bude pokračovat v životě některé ze současných pop kulturních ikon, jako je například Michael Jackson, Strýček Sam nebo Limonádový Joe. V lehké opozici vůči této zábavné formě prezentuje poetická výstava WOLKEROVY LÁSKY historickým a současným pohledem fotografie Michala Zajačka, který zachycuje Wolkerovy autentické i hypotetické lásky ze současnosti. Vedle těchto výstav bude zahájena dlouhodobá výstava, a to ve stejný den 15. 2. 2024 s názvem #jiriwolker 2024, která básníka představí jako mladého muže s přáními a touhami, jehož život byl předčasně ukončen nevyléčitelnou nemocí. Již nyní můžete na našich webových stránkách, facebooku a instagramu najít krátká videa zaměřená na sbírkové předměty z pozůstalosti Jiřího Wolkera, která stručnou, ale poetickou formou představují tyto vzpomínkové artefakty v doprovodu veršů.

"Kromě prezentace sbírkových předmětů mají také nalákat na blížící se otevření nové dlouhodobé výstavy. Můžeme prozradit, že formou časové osy návštěvníky seznámí samotný Jiří, coby vypravěč celého příběhu, se svým životem, který doplní ukázky z jeho básnické tvorby. Na životopisnou linku pak naváží vybrané události z domova a ze světa, které jeho život zasadí do širšího dějinného kontextu. Kromě všech výstav bude i květnová muzejní noc věnovaná speciálně této básnické osobnosti," informovala mluvčí Muzeum a galerie v Prostějově Markéta Hamzová.

Mezi další pořádající instituce se zapojí i Gymnázium Jiřího Wolkera, Městská knihovna, Základní umělecká škola Vladimíra Ambrose, Kulturní klub DUHA nebo Střední odborná škola podnikání a obchodu. V květnu například ožije náměstí T. G. Masaryka historickým dnem v duchu 1. republiky, na který se Jiří Wolker samozřejmě osobně dostaví. Z akcí základní umělecké školy je potřeba zmínit divadelní festival MEDart či odpoledne mladých básníků s podtitulem Čtení autorských básní studentů a žáků ZUŠ.

V rámci Prostějovského kulturního léta pořádá město každoročně módní přehlídku, a ta letošní bude v prvorepublikovém duchu.

"Festival Wolkrův Prostějov se uskuteční ve dnech 11. až 15. června. I ten připomene výstava vybraných plakátů z uplynulých ročníků s názvem Fenomén Wolkerův Prostějov a bude k vidění v Klubu DUHA od května do září. V neposlední řadě MGP, stejně jako město, plánuje nabídnout zájemcům ražbu pamětní mince s tematikou Wolkerovy osobnosti," doplnila Markéta Hamzová.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit