Město bojuje se suchem pomocí zavlažovacích vaků

V ulicíh města Prostějova jste se mohli setkat se zavlažovacími vaky již od 27. dubna a to nejdříve na sídlištích Hloučela, Kostelecká a v oblasti Polišenského – Hacarova, kde jsou půdní a vláhové podmínky nejhorší.

Foto: Vaky jsou umisťovány ke stromům, aby postupně doplňovaly potřebnou vláhu.

Sucho, které poslední roky trápí celé území České republiky se nevyhýbá ani Prostějovu. Vedení města se proto rozhodlo řešit situaci umístěním zavlažovacích vaků, které dávkují vodu postupně a ta se dostává hluboko pod povrch půdy. Stromy ji tak dokáží lépe vstřebat a využít. 

"Ke každému stromu se dávají dva vaky a máme 30 sad, čili najednou zavlažíme 30 stromů. Jedna sada vaků pojme cca 180 litrů vody a vytéká přibližně jeden den. Po zalití přesunujeme vaky k jiným stromům dle připraveného seznamu," informovala náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Pro zálivku byly vybrány stromy vysazené před čtyřmi a více roky, které již nemají kořenové mísy. Stromy z mladších výsadeb jsou zalévány malou cisternou.

 V současné době jsou vaky rozmístěny také na sídlišti Svobody. Další oblastí budou Kolářovy sady, sídl. Svornosti, sídl. E.Beneše, vnitroblok Jezdecká – Studentská atd.

"Výsledky tohoto systému zálivky budeme moci vyhodnotit až po několikerém opakování závlahy u vytypovaných stromů. Zatím jsme nezaznamenali žádné poškození vaků vandaly," dodala Sokolová.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit


INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit