Začalo sčítání ptáků. Ptačí hodinka potrvá až do neděle

Česká společnost ornitologická zve všechny občany k dalšímu zimnímu sčítání ptactva. O tomto víkendu, 8.-10 ledna 2021, si na dobu jedné hodiny najděte pohodlné místo s výhledem na ptačí krmítko a začněte se sčítáním. Uděláte tím hodně pro přírodu i svou fyzickou a duševní pohodu.

Mezi cíle akce patří podpora budování vztahu lidí k ptákům, potažmo přírodě skrze vlastní zkušenost. Ilustrační foto: archiv

Veřejnost má opět možnost se zapojit do vědeckého projektu

Od ledna 2019 probíhá pod hlavičkou České společnosti ornitologické (ČSO) každoroční sčítání ptáků (nejen) na krmítkách. Program nazvaný Ptačí hodinka je určený všem zájemcům o přírodu a ptačí dění v jejich okolí. Ačkoli se jedná o vědecký výzkum, zúčastnit se může úplně každý bez předchozích zkušeností. Podrobnosti o možnostech zapojení jsou na webu ČSO.

Podobně sčítají ptáky stovky tisíc lidí v USA, Velké Británii, Irsku, Nizozemsku, Rakousku, Německu a v dalších zemích.

Mezi cíle Ptačí hodinky patří dlouhodobě sledovat zimování ptáků v Česku a zjistit, co jejich výskyt a chování ovlivňuje. Cílem organizátorů je také zapojit širokou veřejnost do jednoduchého vědeckého výzkumu – zimního sčítání ptáků na krmítkách a celkově tím podpořit budování vztahu člověka k ptákům, potažmo přírodě skrze vlastní zkušenost.

Na ptáky čekejte u krmítka, na jednom místě. Podrobné instrukce, jak se zapojit do skvělé akce "Ptačí hodinka" najdete v článku níže nebo na webu českých ornitologů. Ilustrační foto


Sčítá se hodinu a výběr místa a času je na každém z pozorovatelů zvlášť

Velké zimní sčítání ptáků probíhá vyhlášeném termínu od pátku do neděle, zpravidla se jedná o víkend na začátku ledna. Sčítá se po dobu jedné hodiny (60 minut). Výběr přesného času v tomto rozmezí záleží pouze na vás.

Sčítat ptáky během oné hodiny můžete kdekoliv – na zahradě, na balkoně, v parku, u lesa… Vyberte si takové místo, na kterém rádi strávíte příjemnou hodinu pozorováním ptáků. Možné je také z tepla domova sledovat krmítko pravidelně zásobené kvalitní a rozmanitou stravou. Ptáci si zvyknou jej navštěvovat a my budeme mít pestrou podívanou.

Výsledek sčítání lze jednoduše online předat organizátorům. Akceptuje se pouze sčítání "naživo" vlastní okem, není povoleno sčítání skrze pozorování webkamerou. 


Základní instrukce v kostce:


Jak sčítat Ptačí hodinku?

  • Vyberte si vhodné místo k pozorování – nejlépe krmítko s pestrou nabídkou potravy
  • Kdykoliv v průběhu 8.–10. ledna 2021 sčítejte ptáky po dobu jedné hodiny.
  • U každého druhu zapisujte vždy nejvyšší počet jedinců spatřených najednou. Zapište si vždy nejvyšší počet ptáků stejného druhu, který jste viděli v jednu chvíli najednou.
  • Počítejte všechny ptáky – nejen na krmítku, ale i ptáky v okolí nebo přeletující.

Kam poslat výsledky pozorování?

Proč je vaše účast důležitá?

  • O chování zimujících ptáků toho zatím víme velmi málo.
  • Jen sčítáním za přispění široké veřejnosti lze získat dostatek údajů o tom, kolik ptáků se u nás v zimě vyskytuje.
  • Časem získáme přehled, kteří ptáci ubývají a kteří přibývají.
  • Dozvíme se, jaké prostředí ptáci nejraději využívají. To vše je pro přírodu a její ochranu velmi důležité. 

Počítat ptáky a regulérně se tak zapojit do projektu lze ideálně takto spořádaně při jejich krmení, počet pozorovaných ptáků = 3 kusy, sýkora koňadra. Ilustrační foto


S určováním druhů pomůže rádce online nebo příručka. V případě nejistotu je lepší přiznat neznalost

S určením neznámého ptáka nám pomůže sekce Určování ptáků. Dále se může hodit vzít si na pozorování vhodnou určovací příručku v knižní podobě.

Ani zkušení ornitologové nejsou schopni určit každého ptáka, který se kde mihne. Je zcela v pořádku to přiznat sobě i ostatním. Ve formuláři sčítání se přesně pro tyto případy nachází kolonka „neznámý druh“. Pro vědecké zpracování je lepší ptáka, kterým si nejsme jisti, zapsat jako „neznámý druh“, než riskovat, že jej určíme špatně.

"Podle nosa, poznáš kosa," tvrdí okřídlené rčení. Jak poznat nejen kosa radí přehledná grafika organizátorů projektu ČSO. Na jejich webu najde každý zájemce o pozorování ptáků, o poznání přírody, více kvalitně zpracovaných informací. Více ZDE. Zdroj grafiky: ČSO



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit