Město získá další kogenerační jednotku a ušetří za teplo

Prostějov už má zkušenosti s využíváním kogeneračních jednotek. V roce 2018 byla tato zařízení společnosti ČEZ Energo, s.r.o., instalována ve čtyřech kotelnách společnosti Domovní správa Prostějov, s.r.o.

Foto: Ilustrační obrázek

„Jednalo se o kotelny v ulici Tylova, Mozartova, na sídlišti Svobody a v ulici Krasická. Šlo o investici přes 100 milionů korun. V tomto trendu hodláme pokračovat,“ nastínil první náměstek primátora Jiří Pospíšil s tím, že v rámci čtyř uvedených kogeneračních jednotek byly nainstalovány i akumulační nádrže na částech pozemků města. 

Radní proto, z důvodu budoucích úspor, dali zelenou pro umístění další kogenerační jednotky. Pro její akumulační nádrž souhlasí s pronájmem části městského pozemku o výměře 10 m2, společností ČEZ Energo, s.r.o.

„Další jednotka bude instalována v kotelně v ulici Holandská a bude zajišťovat kombinovanou výrobu tepelné a elektrické energie. Vyrobená tepelná energie se využije k vytápění nebo ohřevu teplé vody a elektrická energie bude distribuována do elektrické rozvodné soustavy. Akumulační nádrž bude sloužit k dodávce tepla v době, kdy je kogenerační jednotka mimo provoz. Tuto akumulační nádrž není možno umístit přímo v objektu kotelny, a proto společnost ČEZ Energo, s.r.o. navrhla její umístění v těsné blízkosti kotelny, na část pozemku ve vlastnictví Statutárního města Prostějova. Jedná se o povrchově nezpevněnou část pozemku mezi kotelnou a sousedním bytovým domem v ulici Holandská 3 v Prostějově,“ vysvětlil první náměstek Pospíšil. 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit