Kompostování bio odpadu u bytových domů? Ano, jde to!

Komunitní kompostér bude určen ke kompostování bio odpadu produkovaného sedmi domácnostmi rodin žijících v bytových domech v ulici Antonína Slavíčka. Myšlenku navrhovatelky Rada města Prostějova podpořila.

Foto: Ilustrační obrázek

Rada vyslyšela žádost obyvatelky

„S dobrým nápadem se na město obrátila jedna z obyvatelek tamního bytového domu. Zažádala o pronájem části pozemku o výměře 1 m2 za účelem umístění a užívání komunitního kompostéru. Ten má být určen ke kompostování bio odpadu produkovaného její a dalšími šesti domácnostmi rodin žijících v sousedních bytových domech,“ uvedl první náměstek primátora Jiří Pospíšil. Jak doplnil, důvodem umístění kompostéru je zajištění kompostování bioodpadu přímo u zdroje svého vzniku. 

„Dojde tak ke snížení množství netříděného odpadu a tím i ke snížení nákladů na odpadové hospodářství. Nápad podporujeme s tím, že doba výpůjčky bude neurčitá s výpovědní lhůtou tři měsíce a vypůjčitel bude vlastním nákladem zajišťovat a odpovídat za údržbu předmětu výpůjčky a komunitního kompostéru,“ doplnil náměstek Pospíšil podmínky, za kterých se tento dobrý nápad může uvést do života.

Důležité bude hlídat optimální skladbu kompostu

Za provoz komunitního kompostéru bude odpovídat žadatelka. Jeho obsah bude nutné pravidelně kontrolovat, hlídat optimální skladbu, dostatečně provzdušňovat a přidávat do něj (i z důvodu zamezení případného zápachu) piliny, suché seno nebo natrhaný papír. Hotový kompost bude poté možno využít ke hnojení záhonů nebo do truhlíků.

Navržený kompostér je vytvořen tak, aby při kompostovacím procesu byl zajištěn aerobní mikrobiální rozklad organické hmoty bez vzniku zápachu a emisí metanu. Kompostér má uzamykatelné čelní dveře a víka. Dveřmi se odebírá hotový kompost a vrchem se vkládá organický materiál ke kompostování. Boxy kompostéru mají tepelnou izolaci, dno boxů je perforované pro odvod zbytkové vody a lepší odvětrávání. Na kompostéru bude umístěna informační samolepka o kompostování a druzích ukládaného bioodpadu. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit