Memorandum o prodloužení Baťova kanálu získalo podporu na Hané i v sousedním kraji

V úterý 23. června podepsali na zámku v Tovačově zástupci krajů, mikroregionů, sdružení cestovního ruchu a starostové měst a obcí memorandum o prodloužení Baťova kanálu do Olomouckého kraje. Náklady na případnou realizaci budou ležet na bedrech investora stavby, kterým má být Ředitelství vodních cest ČR.

Memorandum o prodloužení Baťova kanálu získalo podporu na Hané i v sousedním kraji Foto: Zdroj olkraj.cz

„Prodloužení Baťova kanálu je vize, kterou se teď budeme snažit naplnit. Čeká nás dlouhá cesta – musíme vyřešit řadu technických problémů, otázku financování a ekologické aspekty celého projektu. Pokud se nám to podaří, a já věřím, že ano, získá Olomoucký kraj obrovskou devizu, která bude přínosem nejen pro turistiku, rekreaci nebo vodní sporty, ale pro celý region,“ uvedl Jiří Zemánek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Podnět pro budování nové infrastruktury 

Záměr sepsat memorandum o prodloužení Baťova kanálu do Olomouckého kraje vznikl vloni na základě jednání s obcemi, městy a regiony. K vizi se po projednání zastupitelstev připojí Zlínský kraj, města Přerov, Kojetín a Tovačov, dále městys Dub nad Moravou, obce Lobodice, Oplocany, Věrovany, Charváty, Blatec, Kožušany-Tážaly, Troubky, Rokytnice, Uhřičice, Svazek obcí mikroregionu střední Haná, Sdružení obcí mikroregionu Království a destinační agentura Střední Morava - Sdružení cestovního ruchu.

„Memorandum v současné fázi vítáme především jako dobrý podnět pro budování nové infrastruktury podél plánované vodní cesty. Střední Morava-Sdružení cestovního ruchu podporuje tento záměr, který je v souladu se současnými trendy cestovního ruchu preferující zážitky ve spojení s přírodou,“ dodal předseda Správní rady Sdružení Radovan Vašíček.

Potenciál tkví v rozvoji vodní turistiky 

Prodloužený Baťův kanál má v budoucnu zviditelnit region Hané a pomoci rozvoji vodní turistiky. Ta má totiž velký potenciál. „Letošní sezóna na Baťově kanálu je opravdu mimořádná. Po uvolnění zdravotních omezení byly téměř okamžitě zarezervovány všechny dostupné lodě na letní sezónu,“ potvrzuje zájem turistů Vojtěch Bártek, ředitel obecně prospěšné společnosti Baťův kanál.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit