Jirka Drtil, písničkář a moderátor z Kostelce na Hané: Prostě mě baví bavit lidi

Mladý muzikant, moderátor, milovník adrenalinových sportů a bavič. Tak by se dal ve zkratce popsat Jirka Drtil. Jeho záběr je dost široký, můžete ho potkat na hudebních festivalech i jiných kulturních akcích.

Foto: Archiv Jirky Drtila

Jak vlastně začala tvoje cesta k hudební tvorbě?

Začal jsem tak, že se jednou můj kamarád Kecy naučil zahrát na kytaru Wish You Were Here od Pink Floydů a mně to přišlo hrozně frajerský a fest jsem mu to záviděl. Tak jsem hned vzal tátovu starou kytaru a začal to zkoušet taky. Zajímavostí je, že ta kejtra na kterou jsem hrál, já bylo klasický starý jumbo, na kterým byly předtím struny na banjo. Všechny pražce byly úplně upilovaný na minimum, takže jsem při učení zažíval tak třikrát větší bolesti prstů než jiní začátečníci – ale tím si musí projít každý.

Já byl samouk a hodně jsem jel podle internetu. Taky je zajímavý,  že jsem hned věděl, že u toho zůstanu, protože jsem si na vnitřní výztuhu kytary poznačil lihovkou magický datum 19.7.2011, který taky dodnes beru jako začátek mýho hudebního života. Ale jak se říká, cesta je cíl, pořád se učím - postupně jsem si prošel kapelami s různými styly jako Strike Out, Better Safe Than Sorry a Our Atlantic – všechny mi daly hrozně moc zkušeností a zážitků na které velmi rád vzpomínám.

Kde bereš inspiraci pro svoje texty a jak dlouho trvá napsat skladbu?

To je hodně různé, ale vždycky to dělám tak, že složím nejprve melodii/riff, do toho se pak snažím nabroukat harmonie, frázování apod. Potom až skládám samotný text. Časově se to různí, někdy to netrvá třeba ani dvě hodiny (třeba song Indiánská) a někdy nad tím můžete sedět hodiny a nic nevypadne. Ale skládám kdy můžu, nejlepší nápady přichází samy tehdy, kdy to nejmíň čekáte – třeba na kole, při běhání, na procházce, nebo při návratu z párty. Někdy vás ovlivní i jiná kapela – slyšíte song a říkáte si: To je nářez, to chci taky hrát!

Máš zajímavé videoklipy, tvoříš si je sám, nebo na to jak se říká "máš lidi"? :)

Děkuji. Abych pravdu řekl, ze začátku jsem vždy při složení songu hned přemýšlel nad videoklipem a hrozně se do toho hrnul, ale časem mě to omrzelo. Můj první klip na písničku "Druhý Život" mi natáčel Radim Brunovský a myslím, že i pro něj to byl takový ministart. Točil to spíš jen pro zábavu za suchý z nosu, za což díky, že to se mnou vydržel. Další klipy už byly pod záštitou kamaráda Ondřeje Kudyna, který měl jako první nápad udělat něco společně a tak jsme udělali klip na song "Každou Vteřinou", pro něho i pro mě to byla jedna z prvních větších hudebních věcí. Ondra to zařadil do portfolia a asi mu to zafungovalo, protože teď točí klipy pokud se nemýlím pro Universal Music CZ pro Mirai, Poetiku, BRIXTN apod. nebo pro prostějovskou hiphopovou legendu Dounyho. Točil mi i klip na "Staré Lásky". Je super, když si dva kámoši, kteří se znají od malička, pomáhají a celkově kariérně rostou. Já mu to hrozně přeju, má to vydřený a jsem rád, že je tam, kde je.

Ono je totiž nejlepší začínat z ničeho a celým tím procesem si projít od začátku do konce – ať už je to hudba nebo třeba film. Dá vám to strašnou školu. Když teď poslouchám moje poslední věci, na které jsem si klipy vymýšlel a natáčel sám, a který mi stříhal kamarád Honza Daněk, za což mu děkuju (Jestli Se Najde, Indiánská, Znamení), a srovnám to s úplně prvními nahrávkami, tak je to fest rozdíl ve všech směrech, a pozitivní. Myslím, že to jde pomaličku nahoru. Pořád je co zlepšovat. Celkově se tedy dá říct, že na všechno "mám lidi", a to lidi se srdíčkem na správným místě, o to jde a já jim za to děkuji.

Všimla jsem si, že v klipu písničky "Jestli Se Najde", se mihl i Přemek
Forejt? Odkud se znáte? A bylo těžké ho přemluvit aby se v klipu ukázal?

Přema je kámoš. Známe se z Wake Parku Náklo, on je podobnej blázen a nadšenec do extrémních sportů jako já, jednou jsme se tam náhodou potkali na otvíračce, protože pro nás oba je to takový letní středobod a hanácké moře kousek za Olomócem.

Na klip jsem se mu ozval sám a on do toho šel hned, i když video dodal za pět dvanáct (což v jeho nabitému programu chápu). Jinak je v tom klipu spousta dalších skvělých zajímavých lidí, jen je potřeba trochu hledat. Ale Přema je hodné kluk a je s ním sranda. Ovšem co musím zmínit a vyzdvihnout, tak to, že o chlup líp jak já vaří no… smích.

Na co dalšího se můžeme těšit? Na čem aktuálně pracuješ?

Snažím se zlepšovat v čem můžu, ale všechno má svůj čas, všechno se učím postupně za pochodu. Ono je to tak, že se pořád snažím něco skládat, ale teď to jde horko těžko, nějak na to není hlava. Většinou se to zlomí ze dne na den, to plánovat nejde. Zažil jsem to už několikrát. Tři měsíce nic a pak se to všechno uskupí a hodí se to na papír, na pásku a co nevidět už to zase bude lítat v éteru. Chtěl bych vydat nějaké EP, připadá mi to tak nejlepší. Cédéčka a gramofony už si nikdo moc nekupuje, takže vydat pár songů vymazlených i s klipem se mi zdá v této době jako nejšťastnější volba.

Stejně nejlepší je hrát naživo. A k tomu už ani ty nahrávky nepotřebujete.

Video: Zdroj youtube.com

Děláš i moderátora na různých akcích, jak jsi se k tomu dostal? A co tě na tom nejvíc baví?

Dostal jsem se k tomu úplně náhodou. Právě již zmiňovaný Ondra Kudyn měl jako jeden z prvních kšeftů točení maturitních videí a následně i maturitního plesu. No a jedné škole chyběl moderátor, tak ho napadlo, že bych se toho mohl ujmout já. Překvapivě to vyšlo a dost mě to i chytlo. Mě prostě baví bavit lidi (ať už přímo na akci nebo na internetu pomocí sociálních sítí) a chci aby se cítili dobře. Když jdete na festival nechcete poslouchat jen nekonečné nepodstatné nucené kecy, chcete se bavit, chcete si zařvat, chcete si to užít na maximum. V tom si myslím, že jsem dobrý. Takže se to snažím dělat tak, jak by to bavilo mě. Musí to být jedna velká show.

Hodně mě baví výzvy a pozornost. Je taky super vidět jak to funguje v zákulisí. V současné době se snažím motat hlavně kolem hudebních festivalů, adrenalinových akcí, závodů a akcí podobného rázu. Taky bych si teď chtěl zkusit práci v rádiu, protože je to zase něco jiného, tak snad to vyjde.


Situace kolem koronaviru zasáhla nějakým způsobem všechny z nás. Hudebníky a umělce možná i o něco víc. Jaký na to máš pohled? A na jaké akce se letos můžeme těšit, máš už nějaký potvrzený termín?

Je to smutné, ale jsme v tom všichni spolu, ve stejné situaci. Věřím, že to zvládneme.

Hudebníci, umělci a vlastně všichni, kdo pracují v kultuře jsou na tom teď bohužel bídně. Naštěstí se pomalu ale jistě dostáváme do lepší fáze a vypadá to, že se svět pomaličku vrací do normálu. Doufejme, že to přežijí – pokud můžete podpořte je - podniky, kluby, hudebníky, umělce kolem sebe, věřte že se vám to vrátí. 

Osobně se mi zrušilo taky spoustu skvělých akcí, koncertů a festivalů na které jsem se moc těšil, ale už jich mám pár opět potvrzených a pro nejčerstvější data a informace je nejlepší když budete sledovat moji facebookovou stránku nebo instagram

Jinak teď v sobotu 16. května od 17 hodin bude první koncert sezóny - Wake Park Náklo Opening 2020.

Letos třeba už pátým rokem pořádám Punkrock Beach Party, poprvé mi s tím pomáhá kamarád a ostřílený matador v oboru Staňa Holiš, tak doufám, že v sobotu 18.7. všechno klapne jak má a bude to další skvělý ročník a pozvedneme tento DIY minifestival ještě o laťku výš. Jinak tam tento víkend zahraju i na otvíračce, jak je již skoro tradice, takže pokud nemáte co na práci, tak dorazte na drink, vypláznout se na slunko, zawejkovat a poslechnout si koncert. 

Většina lidí teď poznala život bez koncertů a podobné kultury, a já jen doufám, že jim to trochu otevře oči a začnou více podporovat i menší akce, festivaly, koncerty, umělce a hudebníky, kteří nemají billboard pět krát dva a půl na Dé1edničce. Tak prosím, s chutí do toho! 

Děkuji za rozhovor, buďte zdraví a šťastní a třeba někdy na koncertě Ahoj!




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit


INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit