Úvaha Martina Hájka: Jak Prostějov obchází zákony

Oproti jiným zemím, kde je úcta k právnímu státu po dlouhou dobu něčím, na čem se společnost bezvýhradně spojuje, máme v Česku takový zvláštní „švejkovský“ zvyk každé pravidlo, které se nám nelíbí, nějak obejít. Úvaha „obcházečů“ je následující: „Vadí nám zákaz kouření ve stravovacích zařízeních? Nevadí, hospodu nazveme klubovnou! Vláda zakázala akce nad 100 lidí? Není problém – snížíme kapacitu míst na 99! Na nás si s nějakými pravidly nepřijdou!“ I prostějovská radnice léta provozuje praxi, kterou si dělá z právních předpisů a jejich dodržování dobrý den.

Foto: Ilustrační obrázek

Evropská legislativa (podotýkám – závazná v České republice) upravuje poskytování takzvaných veřejných podpor. Jedná se o finanční či nefinanční zvýhodnění určitého subjektu, které je poskytnuto z veřejných prostředků, zvýhodňuje určité podniky (selektivní podpora), narušuje nebo hrozí narušení soutěže a ovlivňuje či hrozí ovlivnění obchodu mezi členskými státy EU. Tak veřejnou podporu definuje Smlouva o fungování Evropské unie. V průběhu tří let nesmí výše takové veřejné podpory vůči jednomu subjektu přesáhnout 200 000 EUR, což dělá zhruba 5 500 000 korun. Účel tohoto předpisu je zřejmý – chránit trh před neférovými a nepřiměřenými zásahy veřejných rozpočtů směřujícími k podpoře pouze jednoho z jeho aktérů. 

A pro koho je toto Nařízení Evropské komise problémem? Z profesionálního sportu se už dávno stal byznys skupiny osob, které se mají dobře díky svým klientelistickým vazbám na politiky, kteří rozhodují o veřejných penězích. Jen z městského rozpočtu do jednotlivých velkých klubů proudí výrazně více než je limit 5,5 milionu korun za tři roky. A tak se vymyslel způsob, jak nařízení obejít. Radnice s sportovními společnostmi podepisuje smlouvy o tom, že ji kluby budou propagovat a za to dostávat nemalé částky z městského rozpočtu. Tak například, v roce 2018 město zaplatilo společnosti LHK Jestřábi Prostějov A-Team 5 000 000 korun za to, že po dobu poloviny hokejové sezóny slovo Prostějov je obsaženo v názvu klubu (bez těchto peněz by tam nebylo?), uvedeno na dresech hráčů, spolu se znakem města vyobrazeno na několika bannerech, plakátech a tiskovinách. I hlasatel na stadionu podle Smlouvy o reklamě občas zmíní, že radnice klub podporuje.

Zdá se vám to absurdní, za něco takového platit pět milionů? V Prostějově již několik let je to realita. A to navzdory tomu, že i sami magistrátní úředníci před tímto způsobem dotování klubů (přiznejme si, že o nic jiného se nejedná) varovali. Před dvěma lety citovali v důvodové zprávě pro usnesení radních právníka, který napsal: „Aby se však nejednalo o veřejnou podporu, musí se jednat o smlouvu uzavřenou za tržních podmínek, kterou by za stejných podmínek uzavřel soukromý subjekt. (…) Úhrada za reklamu tudíž nesmí být skrytým dotováním klubu.“ Každý sám si může odpovědět, jestli by zaplatil pět milionů za to, že bude na pár utkáních svítit na obrazovce jeho logo.

Nevím, jestli jde tento trik dotování pod zástěrkou propagace řešit právními nástroji, nebo je toto obejití (expresivně by se to dalo nazvat jiným českým slovem, které všichni známe) tak důkladné, že nenadělá nikdo nic. Obcházení zákonů ale není nic, co bychom měli schvalovat či dokonce obdivovat. Ukazuje na morálku těch, kteří Prostějov v posledních letech ovládají.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Rockový ples Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit