Axiom Brewery: Skrytý poklad v Prostějově

Minipivovar Axiom Brewery odstartoval svou nadějnou budoucnost v září 2019 a už po půl roce fungování získal prestižní cenu Rate Beer za nejlepší nový pivovar v České republice. Za úspěchem pivovaru stojí zejména nekompromisní výběr těch nejkvalitnějších surovin a spolupráce se světoznámým sládkem z Norska Kjetilem Jikiunem. Raketový start Axiomu, který sklízí úspěchy nejen na lokálním, ale zejména na zahraničním trhu, přerušil příchod pandemie. Nahlédněme do zákulisí výroby jedinečných piv společně s ředitelem pivovaru Janem Horákem.

Foto archiv pivovaru Axiom Brewery

Pivovar Axiom vznikl jako mezinárodní projekt s mezinárodním zastoupením. Jedinečnost Axiomu dodává také práce vynikajícího hlavního sládka Kjetila Jikiuna, který ač pochází z Norska a v současnosti žije na Krétě, pravidelně jednou za měsíc prostějovský pivovar navštěvuje, aby doladil vyvážené a originální receptury. Za dobu působení uvařil pivovar přibližně čtyřicet různých druhů piv a v současnosti jich drží skladem zhruba dvacítku.


Hlavní sládek Kjetil Jikiun (vlevo) hodnotí výsledný produkt.

"Zabýváme se třemi typy vaření piva. Prvním z nich je naše vlastní pivo náš brand, kterému se chceme věnovat nejvíc, tedy asi z 90%. Dalším typem je tzv. kontraktní várka, to je pivo, které vaříme na zakázku podle požadavků zákazníka. Takto dodáváme pivo například do Dánska, Německa i Bulharska. Posledním typem je potom kolaborační vaření piva, kdy se spolu dva různé pivovary domluví a ve spolupráci vytvoří jedinečný produkt, který potom prodávají se společnou etiketou a logy obou pivovarů," vysvětluje ředitel pivovaru Jan Horák.


Ředitel pivovaru Jan Horák (vlevo) při degustaci.

S produkcí piva zahýbal celosvětový dopad pandemie, a pivovar ovlivnilo zejména zavření hospod a barů, které byly jejich největšími odběrateli.

Kde všude je možné pivo značky Axiom ochutnat?

Kromě toho, že dodáváme pivo v Prostějově například do klubu The 27 Music Bar, spolupracovali jsme také s kinem Metro 70 a doufáme, že až to podmínky dovolí naši spolupráci obnovíme. Máme také vlastní Axiom pub v Brně a připravený Axiom pub v Olomouci, který se otevře hned jak to bude možné. Po Prostějově také funguje rozvoz zdarma a pivo si můžete objednat na našich stránkách www.eshop-axiombrewery.cz


Pivo je pro Čechy téměř posvátná tekutina a většina z nich je v tomto dost konzervativní. Váš pivovar se naopak zabývá vařením chuťově netradičních druhů piv. Je podle Vás těžké prorazit mezi "typickými pivaři" s něčím novým?

Je pravda, že naše piva se vyváží hlavně do zahraničí, kde je pivo oceňované zejména proto, že je kvalitní a ne proto, že stojí osm korun. Zákazníci, kteří si naše produkty oblíbili chtějí zažít skvělou chuť a tu jim také dopřejeme. Stává se nám, že nás přes sociální sítě osloví jednotlivci například z Dánska nebo Nizozemska a my tam posíláme 60 kusů piv, protože ti lidé jsou fajnšmekři a chtějí ochutnat co jsme uvařili.

Koronavirus dost zásadně ovlivnil fungování pivovaru. Na podzim 2019 jste otevřeli a hned na jaře 2020 přišlo plošné uzavírání, které s několika přestávkami platí vlastně až dodnes. Na čem jste během této doby pracovali?

Na všem se snažíme najít něco dobrého, a proto jsme se během první vlny pandemie rozhodli uvařit jednu várku piva pro Prostějovskou nemocnici, kterou jsme nazvali "True heroes". Přes vrchní sestru jsme získali počet všech zaměstnanců a to nejen lékařů, ale i údržbářů a všech ostatních. Nakonec jsme nemocnici předali přibližně tisíc lahvových piv.


Předávání tisíce sklenic lahvového piva "True heroes" v Prostějovské nemocnici.

Dalším úspěšným nápadem, který bychom i letos rádi zopakovali, bylo otevření letní zahrádky s grilováním přímo před naším pivovarem na Průmyslové ulici. Všechno od čepování po obsluhu grilu jsme si dělali sami a moc nás to bavilo. Každý pátek jsme vyhlásili na čepu jiný druh piv a měli jsme na akci skvělé ohlasy.

O jaké druhy piv z Vašeho sortimentu je největší zájem? Co se nejvíc prodává? Případně co byste sám doporučil na ochutnání?

Abych odpověděl na Vaši otázku tak to musím trochu rozvést.

Samozřejmě, že asi největší objem u nás z prodaných piv (když to rozdělím podle jednotlivých piv) tak budou tvořit ležáky. Pořád jsme země ležáků a není se tedy co divit. Když to ale vemem dohromady, tak speciály, svrchně kvašené, dohromady tvoří u nás větší a významnější podíl prodejů.

Z těch speciálů budou asi nejprodávanější piva Tacticool (Double IPA), Foam Climb (West Coast IPA), nebo Acid Trip (Sour IPA - tzv. kyseláč). Tacticool a Foam Climb jsou piva z té strany hořkého spektra. Ovocné tóny vytvořené speciální kombinací zahraničních chmelů a plná chuť se silným aroma. Acid Trip na druhou stranu jak již i název piva či stylu napovídá je pivo s kyselejší chutí. Tzv. "kyseláče", což jsou druhy piv, které pomocí laktobacilů, laktózy nebo speciálních kvasinek získají kyselou chuť, u nás ještě před několika lety neměli moc šancí na úspěch. Ačkoliv jsou některé z nich vlastně jedny z nejstarších pivních druhů, tak v novodobém Česku se jim začíná pomalu dařit až vlastně nyní. Když říkám nyní myslím tím posledních pár let. Ale jejich vzestup je viditelný a každý rok jsou na tom jejich prodeje, vaření a díky tomu i kvalita dostupných českých kyseláčů lépe a lépe. A z toho já osobně mám velkou radost. Jelikož kyseláče např. v létě jsou pro mě jedním z nejpříjemnějších osvěžení v horkých dnech.


K tomu se tak trochu i váže otázka na mé doporučení. Hodně záleží na čase, ročním období a příležitosti. Přes léto jak jsem již řekl, je skvělá doba v horkých dnech dát šanci kyseláčům např. piva stylu Gose nebo Berliner Weisse, naproti tomu v jiných dnech bych doporučil třeba piva druhu West Coast IPA, New England IPA (která teď poslední dobou zažívají u nás taky svůj boom). Na zimní měsíce a dlouhé tmavé zimní večery pak doporučuji zkusit piva stylu Imperial Stout nebo Baltic Porter. To jsou tmavá silná piva, které můžeme označit také jako "dezertní" piva. A i tak by se k nim mělo přistupovat. Doba se vyvíjí a s tím i naše návyky. Ať už je to tím, nebo přibývajícím věkem i ze mě se stal pivař, který místo 8-10 piv (výčepních a nebo ležáků) za večer, dá raději přednost něčemu novému, sice z pravidla silnějšímu, ale v menším množství.

Existují tisíce druhů pivních stylů. Více než je stylů vína. Člověku nemůže chutnat vše. A proto se u nás snažíme dělat co nejvíce pivních stylů, aby každý ať už má jakékoliv osobní prefernce, si u nás byl schopen vybrat právě ten styl, který mu zachutná a bude se k němu rád vracet. Pivo nemá rozdělovat. Pivo má spojovat.

S pivovarským pozdravem "Dej Bůh štěstí"



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit