Virtuální Univerzita třetího věku pokračuje

Univerzity třetího věku mají v Česku více než třicetiletou tradici a jsou mezi aktivními seniory vyhledávané a velmi oblíbené. Představují atraktivní možnost naplnění volného času. Nejen, že zpřístupňují nové poznatky a vědomosti, ale podporují také psychickou a fyzickou svěžest a jsou i jakousi „společenskou událostí“.

Foto: Ilustrační obrázek

Lidé toužící po dalším vzdělávání se na kurzech potkávají se svými vrstevníky, mohou spolu sdílet nové zkušenosti a zážitky a navazovat přátelství. 

Roku 2013 vznikla při České zemědělské univerzitě v Praze Virtuální univerzita třetího věku (VU3V) a od roku 2017 máte možnost navštěvovat ji i v prostějovské Městské knihovně. Přednášky totiž probíhají virtuálně – jsou zprostředkované videozáznamem a přenášejí se přes internet. Prostřednictvím internetu studenti také vyplňují testy ověřující jejich znalosti.

V každém semestru se všichni zájemci o studium společně dohodnou a vyberou si jedno ze studijních témat, které VU3V nabízí. Pro následující semestr jsme zvolili téma Rituály evropských královských rodů. Přiblížíme si evropské královské rodiny 19. a 20. století, jejich zakotvení v historii a také důležité životní události. Provázet nás bude historik Slezského zemského muzea v Opavě Mgr. Kamil Rodan, Ph.D.

"Obvykle se scházíme pravidelně každé druhé úterý dopoledne v knihovně. Doba covidová ale změnila naše zvyklosti v mnoha ohledech, a tak je už nyní jasné, že se bohužel budeme muset i v tomto semestru obejít bez společných setkávání. Je nám to velmi líto, ale kurz bude probíhat opět čistě virtuálně. Studenti dostanou odkaz na video přednášku a další materiály potřebné ke studiu. Přednášky budou sledovat doma a samostatně si také vyplní závěrečné testy. Nemusíte se obávat přílišné náročnosti – kurzy jsou tvořené přístupnou, populárně naučnou formou, testy jsou spíše motivační a při jejich odpovídání můžete využívat všech studijních materiálů. Je ovšem nutné, aby studenti ovládali základy práce na počítači a měli možnost připojení k internetu," říká ředitel Městské knihovny Prostějov Aleš Procházka.

Letní semestr začíná v pondělí 1. února a končí 30. dubna. Ke studiu se můžete přihlásit od 1. do 26. února a to osobně v knihovně. Je také třeba zaplatit si registrační poplatek 300,- Kč. Pokud chcete, můžete si první lekci nezávazně vyzkoušet a až poté se rozhodnout, zda budete ve studiu pokračovat a zaplatíte si registraci. Chcete-li se o VU3V dozvědět víc, zavolejte na tel. č. 582 329 662 nebo se podívejte na www.knihovnapv.cz.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit