Petr Marák z Prostějova získal za záchranu života malého chlapce cenu Michala Velíška a také medaili primátora

Cenu Michala Velíška a také medaili primátora statutárního města Prostějova za záchranu lidského života obdržel pětačtyřicetiletý Petr Marák z Prostějova. Ten zachránil osmiletého chlapce, který během rodinné oslavy v Otaslavicích odběhl, vyskočil na poklop septiku a propadl se dovnitř.

Foto zdroj: prostejov.eu

Pouze díky bleskovému jednání Petra Maráka  se 15. srpna 2020 rodinná oslava v Otaslavicích u Prostějova na Olomoucku nezměnila v tragédii, při níž mohl zemřít malý chlapec. 

Narozeniny mohly skončit tragicky

Na velké narozeninové párty, která probíhala na zahradě rodinného domu až do tmy, si děti hrály na babu. Osmiletý klučina během hry vyskočil na dřevěný poklop septiku, který se s ním nečekaně zbortil. Chlapec spadl asi 2,5 m dlouhou šachtou do 3,5 m hluboké jímky. Naštěstí vše zahlédly děti a okamžitě zavolaly dospělé. Zatímco někteří běželi pro žebřík, P. Marák zorganizoval záchranu. Požádal přátele, aby ho drželi za ruce, a spustil se do šachty. Mínil, že se dítě chytí jeho nohou, a tak se dostane rychle ven. To se však chlapci po několika marných pokusech nepodařilo. Petr Marák proto za ním do žumpy skočil. Zachytil ho a snažil se, aby měl vystrašený hoch alespoň hlavu nad splašky do té doby, než se po spuštěném žebříku dostali oba nahoru do bezpečí. Až na podchlazení chlapec nešťastný pád přežil bez zranění. Přítomní se shodli, že nebýt pana Maráka, dítěti by do příjezdu profesionálů určitě došly síly... 

"Já jsem teď slyšel příběh pana Maráka úplně do detailu a musím říct, asi stejně jako všichni v této místnosti, že jsme se skoro neubránili slzám, protože to bylo velmi emotivní vyprávění. Naštěstí s dobrým koncem. Jsem rád, že medaili primátora za záchranu lidského života, kterou vlastně předávám poprvé a zřejmě se tak děje i poprvé v novodobé historii, předávám právě tomuto statečnému muži," uvedl při předání medaile Petrovi Marákovi (26. 11. 2020) primátor František Jura.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit