Pavla Zbořilová, sólistka která se zná i s Timem Burtonem

V Prostějově žije mnoho lidí, kteří mají zajímavé povolání a o nichž byste ani neřekli, že se setkali s některými slavnými osobnostmi. Jednou z nich je i paní Pavla Zbořilová, sólistka Českého filharmonického sboru Brno, která se mimo jiné při své práci potkala s Dannym Elfmanem i Timem Burtonem.

Sólistka Pavla Zbořilová.

Jak jste se ke zpěvu dostala?  

Pocházím z hudební rodiny, kde maminka vystudovala hru na varhany a tatínek, přestože nehrál na žádný nástroj ani nezpíval, miloval hudbu v jakékoli podobě. Zpívali jsme s mamkou jak v kostele, tak třeba i u domácích prací. Zpívám tedy už od malička. Sólově i v různých sborech. Moje první sólové zpívání jsem si užila v prostějovském sboru Schola Cantorum pod vedením Petra Kolaře. To nastartovalo moji touhu po studiu zpěvu.

Chodila jste někam na hodiny zpěvu? 

Ve svých 14ti letech jsem začala chodit do Lidové školy umění v Prostějově na hodiny zpěvu a kytary. V tu dobu jsem po základní škole navštěvovala Střední odborné učiliště - obor prodavačka textilu. Milovala jsem tuto profesi a velice mě bavila práce s lidmi v obchodě. Nedovedla jsem si ale představit, že v pracovním procesu už nebudu mít 2 měsíce prázdnin, ale jen 3 týdny dovolené. Celé prázdniny jsem totiž už od 16 let věnovala dětem jako asistentka, později jako hlavní vedoucí na různých táborech. Tak jsem se rozhodla, že půjdu ještě studovat…

Kdy jste se rozhodla, že se budete zpěvem živit? 

Kolem 18 roku mě začal zpěv natolik přitahovat, že jsem se pokusila udělat přijímací zkoušky na brněnskou konzervatoř. A ono to vyšlo. Měla jsem velkou radost, že už tedy budu mít jako zpěvačka či učitelka zpěvu do konce své pěvecké kariéry dva měsíce prázdnin. Později jsem si však zpěv natolik zamilovala, že jsem pokračovala v jeho studiu ještě na hudební fakultě JAMU v Brně. Během studia jsem navštěvovala Český filharmonický sbor, který dodnes vede skladatel a dirigent Petr Fiala, tenkrát profesor na konzervatoři.

Jak dlouho působíte v Českém filharmonickém sboru Brno?

V tomto profesionálním hudebním tělese působím jako sólistka i sboristka od jeho založení, tedy 30 let. A stále mě to baví. 


"Nejkrásnější píseň je šumění lesa a zpěv ptáků v přírodě"


Ve sboru jste spolupracovali se spoustou známých osobností. Můžete některé jmenovat a trochu se o nich rozvyprávět?

Z českých osobností bych ráda uvedla úžasného dirigenta Jiřího Bělohlávka, který už bohužel není mezi námi. S velkým obdivem a úctou vzpomínám na koncertní provedení Její Pastorkyně od Leoše Janáčka právě pod jeho vedením. Mezi jeho nejlepší žáky patří také Jakub Hrůša, se kterým mám krásný přátelský vztah již mnoho let. Také on patří mezi talentované světové velikány, se kterými sbor velmi rád spolupracuje. Ze zahraničních osobností bych velmi ráda uvedla skvělého skladatele a dirigenta Ennia Morricone. Ráda vzpomínám i na slavný koncert filmových melodií v Praze ze skladeb Dannyho Elfmana, dvorního skladatele režiséra Tima Burtona. S těmi všemi, a ještě mnoha dalšími, jsem měla možnost se osobně setkat a jsem za to velice vděčná.

Tim Burton je světoznámým režisérem, můžete nám o spoupráci s ním říci něco víc?

Před pár lety se uskutečnil s Českým filharmonickým sborem Brno v Praze ve Smetanově síni Obecního domu koncert z filmových melodií skladatele Dannyho Elfmana. Filmy režíroval Tim Burton a sám si koncert přijel poslechnout. Zpívali jsme melodie z filmů Karlík a továrna na čokoládu, Mrtvá nevěsta, Střihoruký Edward, Alenka v říši divů, Ukradené vánoce atp. Byla to jedinečná spolupráce a obrovský zážitek.


Pavla Zbořilová na snímku s Dannym Elfmanem, který se mimo jiné stal tvůrcem hudby k úvodní znělce kresleného seriálu Simpsonovi a znělky k televiznímu seriálu Zoufalé manželky. Nejčastěji spolupracuje s režisérem Timem Burtonem.

Jaké jsou Vaše nejzajímavější zážitky z práce?

Za 30 let v hudebním tělese, které procestovalo téměř celou Evropu pod taktovkami nejrůznějších světových dirigentů, je v podstatě každý koncert jedním velkým zážitkem. Když vidíte úsměvy nebo slzy radosti v očích posluchačů, vyvolá to ve vás nádherný pocit, který člověka naplňuje štěstím a zahání všechny chmury a starosti všedních dnů..

V hudebním odvětví se vlastně pohybujete celý život. Jakou hudbu tedy posloucháte a máte nějakou konkrétní oblíbenou píseň?

Kromě klasické duchovní hudby mám velmi ráda jazz čtyřicátých až šedesátých let, černošské spirituály a filmové melodie. Nemohu říct, že bych měla nějakou konkrétní oblíbenou píseň. Mám jich ráda spoustu, ale nejkrásnější píseň je šumění lesa a zpěv ptáků v přírodě.

Jaké další projekty v budoucnu plánujete?

Myslím, že v dnešní době je velmi riskantní a skoro směšné něco plánovat do budoucna. Situace si s námi umělci celkem slušně zahrává a my v podstatě nevíme dne ani hodiny, kdy opět budeme sedět doma a čekat, až bude zase povoleno navštěvovat koncerty a jiné veřejné akce.

Na druhou stranu ale musím říct, že tato nedobrovolná pauza v koncertní činnosti mi přinesla i mnoho dobrého. Především klid, pokoj a žádný shon a stres. Hodně jsme se doma užili se svými třemi dětmi a společně rozdávali své pěvecké hřivny v přímém přenosu bohoslužeb ze zdejšího kostela Povýšení sv. Kříže. Pevně věřím, že vše se vrátí zase do starých kolejí a já budu moci opět zažívat ten nejkrásnější pocit, vnášet krásu hudby do srdcí lidí.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit