Připomínáme si sto dvacet let od narození fotografa Václava Ševčíka

V neděli 12. července uběhlo sto dvacet let od narození fotografa, průkopníka moderní osvětlovací techniky, zakladatele a pedagoga fotografického učňovského školství na Moravě.

Foto: historička Hana Bartková

Rodák z Vysokého Mýta (*12. 7. 1900 + 30. 1. 1971) se k fotografování dostal přes svoji zálibu – kreslení. Vyučil se u Františka Syřiště v Chrudimi a v pražském fotoateliéru Josefa Čámského se seznámil s mladou fotografkou a rodačkou z Čechůvek Františkou Roháčkovou. 

V roce 1923 uzavřeli sňatek a v roce 1927se přestěhovali do Prostějova, kde si zřídili malý ateliér ve Svatoplukově ulici č. 11 a později na Wilsonově náměstí č. 12 (nynější náměstí E. Husserla). 

V roce 1937 si nechali na tomtéž náměstí postavit vlastní dům č. 6 s fotoateliérem podle návrhu architekta Antonína Navrátila. Byl to jeden z nejmodernějších fotografických ateliérů v tehdejším Československu. Václav Ševčík navrhl stropní skupinové osvětlení s ateliérovými lampami, které byly umístěny na pohyblivých kolejnicích. Později je podle jeho návrhu vyráběla prostějovská firma Gajdoš. 

Věnoval se nejen portrétní ateliérové fotografii, ale také fotografii plenérové. Podařilo se mu zachytit život a proměny Prostějova ve třicátých až šedesátých letech minulého století včetně obchodů, sokolských sletů či návštěvy T. G. Masaryka v Prostějově. Na výzvu ředitele muzea Jana Kühndela pořídil fotografie významných prostějovských staveb a objektů. Zanechal nám také řadu portrétů významných osobností města. 

Věnoval se výchově a vzdělávání budoucích fotografů jako učitel odborného výcviku na Živnostenské škole v Prostějově a později jako vedoucí učňovského střediska družstva Fotografia Olomouc. 

Jeho tvorbu nám přibližují publikace vydané k 110. výročí narození v roce 2010 zásluhou Ševčíkova syna grafika Václava Ševčíka ml. a vnuka doc. Karla Taberyho – Svatební fotografie z ateliéru Ševčík, Prostějov ve fotografiích Václava Ševčíka a Fotoateliér Ševčík Prostějov. K letošnímu 120. výročí narození uspořádalo Statutární město Prostějov ( 10. června –11. července 2020) v Městské galerii v zámku výstavu „Život a dílo fotografa Václava Ševčíka 1900–1971“. 

Václav Ševčík je naší skutečnou fotografickou legendou a nestorem prostějovských fotografů. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit