Posvátná místa našeho kraje: Kamenné kruhy a menhiry

V naší vlasti nalezneme až překvapivé množství kamenných kruhů a menhirů. Všichni jistě znáte slavné Stonehenge ve Velké Británii. Ale věděli jste, že v České republice najdete kolem 40-ti menhirů a 24 kamenných kruhů?

Kamenné kruhy a menhiry. Foto: Ilustrační obrázek

Některé z těchto staveb jsou novodobé, ale dochovaly se zde i stavby staré 4 – 6 tisíc let. Tyto původní starobylé stavby jsou ale většinou poškozené, díky stavebním úpravám v jejich okolí.

Menhiry jsou kamenné bloky zasazené svisle do země a kamenné kruhy jsou postaveny buď s nebo bez středového kamene. Tato posvátná místa jsou často vybudována na místě geologických zlomů a jsou spojována se živlem země. Pracují s energií krajiny a slouží jako jako léčebná místa a místa k uctění kultu plodnosti. Jsou to místa klidu, kde je vše pevné, stabilní a hmatatelné. Dávají nám pocit pevné půdy pod nohama a podporují spolehlivost, trpělivost a disciplínu. Jsou to příhodná místa k meditacím nebo třeba jen k vycházce volnou krajinou.

V našem kraji stojí za zmínku keltský menhir nad obcí Ludéřov, který postavili příznivci keltské historie. Najdete zde informační tabuli a zbytky keltského oppida v okolí. Z Ludéřova se k němu jde 1 km po zelené značce a pokud si chcete udělat o něco delší procházku lesem (3 km), tak vyražte od zámku v Náměšti na Hané po červené.

Kilometr jižně od obce Janovice na Uherskohradišťsku se nachází Králův stůl, což je legendami opředený blok hrubozrnného pískovce o rozměrech 263x187 cm a 1 m na výšku. Jeho stáří se někdy datuje do dob Velkomoravské říše, ale na kameni byly objeveny i keltské symboly, takže je pravděpodobné, že bude pocházet z doby ještě dřívější. Archeologové potvrdili umělou úpravu terénu a usazení kamene. V okolí se dříve nacházely další kameny (tzv. Lavičky), které byly zničeny v roce 1870 při stavbě komunikace. Králův stůl je považován za megalitický dolmen, původně sloužící k určování rovnodenností a slunovratů.

Na kopci Klucanina najdete další kamenný kruh u Tišnova. U cesty zde stojí 8 kamenů umístěných okolo centrálního kamene. Šest z nich je zbarveno dočervena a na dalších třech naleznete křemenné žilky. Je to novodobý kamenný kruh, který zve k zamyšlení a dodává návštěvníkovi pocit klidu a síly.

Další kamenné kruhy v okolí jsou třeba u Kuřimi, Kunčinov v lesích za Boskovicemi nebo Klentnice u Mikulova na Pálavě.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit