V Prostějově přibylo 13 Kamenů zmizelých

Také v letošním roce pokračuje město Prostějov v ukládání Kamenů zmizelých, které připomínají osudy lidí odvlečených do koncentračních táborů či zavražděných ve vyhlazovacích táborech během II. světové války.

Foto: zdroj prostejov.eu

Konkrétně byly uloženy kameny za čtrnáctiletou Evu Redlichovou, její matku Julii Brammerovou a nevlastního otce Pavla Brammera v ulici Hvězda. Dále za bratry Ludvíka, Rudolfa a Josefa Bauerovy v ulici Hanačka, a to před jejich někdejší konfekční továrnou, která dnes funguje jako mateřská škola. Další kameny byly uloženy ve Fanderlíkově ulici, a to za Alexandra Brattera, jeho dceru Kláru a devítiletého vnuka Petra Eisenstädtera, v ulici Palackého za Midel a Salo Sternkükerovy.  

Ukládání kamenů vyvrcholilo na Pernštýnském náměstí č. 6, kam byly umístěny kameny za Salomona Kleinera a Annu Kleinerovou (rodiče výtvarnice a laureátky Ceny města Prostějova Alžběty Zelené). 

Letošního pietního aktu se společně s primátorem Františkem Jurou zúčastnili také předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Radek Vondráček, velvyslanec Státu Izrael Daniel Meron, předseda FŽO ČR Petr Papoušek nebo arcibiskup Jan Graubner.

Letošní termín ukládání pamětních kamenů byl původně stanoven na datum co možná nejbližší k 75. výročí konce II. světové války. Bohužel, epidemiologická situace přiměla organizátory akci odsunout, a to na 25. 6. 2020, což je datum opět symbolické, protože právě na přelomu června a července roku 1942 bylo z Prostějova deportováno 1259 lidí. Drtivá většina z nich byla kvůli svému židovskému původu povražděna v Baranoviči, Malém Trostinci, Treblince, Raasice, mnozí zemřeli v Terezíně. Stali se tak oběťmi největší genocidy v průběhu 20. století. Domů do Prostějova se vrátilo pouze 109 osob. 

Kameny zmizelých budou letos uloženy ve dvou etapách. Aktuálně jich přibude 13 na pěti místech, v říjnu pak dalších pět. 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit