Červený domek v Kostelci na Hané se opět otevírá pro veřejnost

Po bezmála patnácti letech se v úterý 19. května v jednu hodinu odpoledne Červený domek v Kostelci na Hané opět zpřístupní veřejnosti.

Foto: zdroj mapy.cz autor Budla 76

Dům je od konce roku 2019 po kompletní rekonstrukci a v průběhu měsíce března pracovníci připravovali novou expozici o Petru Bezručovi. „Původní plán byl otevřít pro veřejnost již v dubnu, ale bohužel jsme díky koronaviru museli termín posunout“, řekla ředitelka Muzea a galerie v Prostějově, které má dům ve své správě.

Expozice je situována do dvou přízemních místností domu, první patro bude pro veřejnost uzavřeno. V místnosti do ulice je k vidění vybavení pokoje tak, jak jej Petr Bezruč obýval. V druhé místnosti, do dvora, jsou panely s texty o životě a díle básníka. Uprostřed místnosti je vitrína s dokumenty a osobními věcmi. K domu náleží pergola, kde si návštěvníci mohou posedět, travnatá plocha a samozřejmě nesmí chybět ani altánek, ve kterém Bezruč rád trávil volné chvíle.

„I přesto, že dům je v okrajové části města Kostelce na Hané, věříme, že si turisté cestu k němu najdou. Jsme připraveni i na kolaře, kterým jsme v místě pořídili i dva stojany na kola“, dodala ředitelka Soňa Provazová.

Provoz Červeného domku bude pouze sezónní, od dubna do října s otevírací dobou od úterý do neděle. Pro skupiny či zájemce o erudovaný výklad je k dispozici odborná pracovnice. Je však třeba se předem objednat. Pro ostatní je vstup během otevírací doby volný.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit


INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit