Jeden z nejslavnějších obrazů Josefa Mánesa je k vidění v Čechách pod Kosířem

U příležitosti 200. výročí narození Josefa Mánesa zapůjčila Národní galerie v Praze zámku v Čechách pod Kosířem dílo Švadlenka z poloviny 19. století, v hodnotě deset milionů korun. Po ukončení sezóny se obraz spolu s ostatními díly ze zámku vrátí do Prahy, proto mají návštěvníci poslední šanci zhlédnout ucelenou sbírku děl českého malíře.

Foto: zdroj www.zamekcechy.cz

Obraz Švadlenka zachycuje postavu těhotné dívky, která sklání hlavu v pláči nad rozešitými svatebními šaty. Podle některých výkladů může jít o portrét Františky Pokorné, nevěsty Mánesova přítele a malíře Adolfa Kosárka, který v době své svatby byl již těžce nemocen tuberkulózou.


Foto: Obraz Švadlenka zdroj: wikipedia.org

Po ukončení sezony se obraz společně i se všemi ostatními Mánesovými obrazy, které jsou v současnosti na zámku k vidění, vrátí zpět do Národní galerie v Praze. Zde projdou rozsáhlým restaurováním, které bude trvat několik let. Návštěvníci tak mají vlastně poslední šanci během této sezony zhlédnout ucelenou sbírku děl českého malíře.

Zámek se otevřel v úterý po uvolnění vládních opatření. Otevřeny jsou všechny prostory včetně filmového muzea Zdeňka a Jana Svěrákových, muzea historických kol i zámeckého parku.

U příležitosti 200. výročí narození malíře Josefa Mánesa naplánoval zámek Čechy pod Kosířem na letošní sezónu množství tematických akcí.

- kastelánské prohlídky "Po stopách Josefa Mánesa"

- tematické kostýmované prohlídky

- malířské workshopy- turistický pochod "Mánesovou stezkou"

- projekt "Najdi svého Mánesa"

- autorskou divadelní hru "Obrázky ze života Josefa Mánesa"

- koncert ve Velkém sále zámku "Mánesovy obrazy v hudbě"

Mánes na zámku v Čechách pod Kosířem pobýval mezi lety 1849 až 1870, pojilo ho přátelství se šlechtickým rodem, který zámek vlastnil. Jeho spjatost s památkou návštěvníkům připomínají dvě expozice, jedna se nachází v Mánesově altánu v zámeckém parku a věnuje se jeho pracím s lidovou tematikou. Druhá část otevřená loni je instalovaná v zámeckých interiérech a je zaměřena na Mánesovu tvorbu určenou pro jeho šlechtické mecenáše. Zámek má také unikátní sbírku čtrnácti Mánesových maleb, které vznikly přímo na zámku nebo v souvislosti s jeho zdejším pobytem.



INZERCE


INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit