Tisíce tun kalu skončily na poli, firma způsobila škodu za čtvrt miliardy

V letech 2015 až 2017 vyvážela pražská firma kaly pocházející z čistíren odpadních vod z oblasti střední Moravy na pozemek u Kralic na Hané. Společnost vozila na pole kaly z čističek, pro které už neměla skladovací místo. Bylo jich 31 tisíc tun.

Foto: Ilustrační obrázek

Z přečinu neoprávněné nakládání s odpady viní prostějovští kriminalisté oddělení hospodářské kriminality třiapadesátiletou jednatelku pražské firmy i firmu samotnou. Uvedeného skutku se obvinění měli dopustit v letech 2015 – 2017 tím, že na pozemek v katastru městyse Kralice na Hané měli neoprávněně navézt přibližně 31 tisíc tun kalů z čistíren odpadních vod z regionu střední Moravy.

"Provedeným šetřením kriminalisté zjistili, že firma měla oprávnění na nakládání s uvedeným materiálem, ale po zaplnění svých kapacit nemohla přerušit smluvně sjednaný odběr odpadu. Situaci proto vyřešila uložením materiálu na pozemek u Kralic na Hané," uvedl policejní mluvčí František Kořínek.

Odhad nákladů spojených se sanací znečištěné orné půdy byl vyčíslen na 250 milionů korun.  

V případě prokázání viny a odsouzení obviněné jednatelce hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let. Firmě pak až likvidace.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit