Silničáři varují před nadcházejícím sněžením. Zimní údržba silnic je připravena!

Předpověď počasí hlásí na další dny pokles venkovních teplot a spolu s mrazem přichází také varování od Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Severní část Olomouckého kraje může být zasažena novou sněhovou pokrývkou, kterou ČHMÚ očekává v nízkém stupni nebezpečí od středy 6. 1. 2021 10:00 hod. do čtvrtka 7. 1. 2021 do 7:00 hod. Řidiči by měli dbát zvýšené opatrnosti zejména ve vyšších polohách a přes profesionální přípravu silničářů řídit své vozy odpovědně.

Letos zima údržbáře silnic nezaskočí, jsou na zimní údržbu silnic dobře připraveni. Zdroj foto: ŘSD

Zima o sobě dala znát už v těchto dnech, proto zasahovala připravená zimní údržba Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Středisko ve Velkých Losinách spravuje úseky silnic I/11, I/43, I/44 a I/60 – vše po hranice kraje či Polska. Dne 4. 1. 2021 bylo na zmíněných komunikacích použito 10,831 tun soli a 2 719 litrů solanky, přičemž bylo najezděno 362 služebních kilometrů.

Včera (5. 1. 2021) byl kilometrový účet mnohem vyšší vlivem ranních mrznoucích mlh. Oblaka snižující viditelnost byla očekávána, tím pádem došlo k preventivnímu podsolení svěřených vozovek ještě před následným sněžením.   

Navzdory včasné údržbě se objevila místa pokrytá rozježděným sněhem. Standardní jev začátku roku většinou nezpůsobil žádné problémy, přesto se našli jedinci omezující plynulý provoz kvůli použití nevhodné zimní výbavy. Profesionálové za volantem kritizovali zimní údržbu, která prokazatelně zajistila sjízdnost nejtěžších míst severu Olomouckého kraje, bohužel špatné obutí aut nestačí ani na nízkou vrstvu zbytků sněhu.

Z toho důvodu opět prosí správci silnic všechny účastníky silničního provozu, aby přizpůsobili chování a stav vozidel aktuálním podmínkám, ve vyšších polohách hrozí projevy zimního období, což potvrdila i aktuální výstraha ČHMÚ. Podle meteorologů máme v jižních a východních Čechách, na Vysočině a na severozápadě Moravy očekávat 3 až 10 cm nového, převážně mokrého sněhu.

Více informací najdete v předstihu také na krajském Twitteru ŘSD

K opatrnosti nabádají silničáři především ty řidiče, kteří pojedu do vyšších poloh a severních částí Moravy. Zdroj grafiky: ŘSD



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
zdravi bezplatne zle odstranit